Članak

Lubarda i ostali: Početak suđenja 31. augusta

24. Augusta 2017.15:12
U Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak, 31. augusta, čitanjem optužnice i uvodnim riječima počet će suđenje trojici bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Vojske Republike Srpske (VRS), koji su optuženi za ratni zločin počinjen u Rogatici.

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović je kazala da je Tužilaštvo BiH dostavilo spisak u kojem su navedeni svjedoci, okolnosti na koje će svjedočiti, kao i spisak materijalnih dokaza.

Također je navela da se Optužba i Odbrane što ranije očituju o prijedlogu utvrđenih činjenica.

Dragan i Zdravko Lubarda te Ozren Planojević su optuženi da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu koji je bio usmjeren protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica, u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine, u sklopu kojeg su vršena ubistva, hapšenja, prisilni nestanci i druga nečovječna djela, u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda i narušavanja zdravlja.

Prema optužnici, Dragan Lubarda i Planojević su bili pripadnici rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica, a Zdravko Lubarda pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Sutkinja Ćosić-Dedović je pojasnila da je u ovom predmetu došlo do spajanja dvije optužnice.

Emina Dizdarević Tahmiščija