Članak

Silos: Oružje u kasarni i kod stanovništva

13. Jula 2017.16:37
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području općine Hadžići, vještak Martin Frančešević je kazao da je oružje kod srpskog stanovništva pronađeno operativnim radom policije ili su osobe koje su privođene otkrivale gdje se nalazi.

Oružje je, prema vještaku, pronađeno u kućama, štalama i livadama.

U nalazu i mišljenju koje je uradio, Frančešević je naveo da nije imao dokaz da su zatvorenici u “Silosu” poduzimali neprijateljske aktivnosti, istaknuvši da je bilo sukoba oko zauzimanja kasarni na području Hadžića, oko Bradine i sela Češće.

Prema vještaku, kasarne su legitimni vojni cilj, kao i vojni zarobljenici u tim kasarnama, a nema ni ograničenja do kada se ti vojnici mogu držati zatvorenima.

Frančešević, koji je direktno ispitan 11. maja, rekao je da je izuzetan vojni potencijal nađen u kasarni Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Pazariću. Na upit da li bi to pronađeno oružje, u kombinaciji sa 700 cijevi koje su bile kod srpskog stanovništva, predstavljalo opasnost, vještak je odgovorio “vjerovatno”.

Vještak je kazao da nije razmatrao koliko je oružja pronađeno u kasarni “Krupa” i u Pazariću jer smatra da nije relevantno za nalaz.

Govoreći pojedinačno o oružju, Frančešević je rekao da pušku M-48 smatra trofejnim oružjem, potvrdivši da nema nijedan dokaz da to i jeste. Pojasnio je da ta puška koristi istu municiju kao snajper, ali i da je njen domet veći od onog koji ima snajper.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9.maj” optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Nermin Kalember i Šerif Mešanović.

Optuženima je na teret stavljeno nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima. Prema optužnici, Šabić je bio komandir policije u Pazariću od početka juna 1992. godine. Ostali optuženi bili su u civilnim i vojnim strukturama te obavljali dužnosti u logorima.

Prema vještaku, Hrvati nisu predstavljali opasnost da bi bili zatvarani u “Silos”. Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Đelilovića, pozvala se na više dokumenata o uspostavljanju Herceg-Bosne, djelovanju Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i pojedinačnoj evidenciji zatvorenih vojnika HVO-a.

Frančešević je kazao da ne može tvrditi sto posto da je Policijska stanica Pazarić učestvovala u formiranju zatočeničkog objekta “9. maj”, naglasivši da je bio pod kontrolom policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. august.

 

Albina Sorguč