Članak

Sejdić: Ništa loše o optuženom

11. Jula 2017.16:42
Bivši zarobljenik na suđenju Ahmedu Sejdiću ispričao kako im je optuženi donio peć za grijanje i obećao da ih niko ne smije tući.

Jovan Tomić je kazao da je zarobljen 21. januara 1993. prilikom obezbjeđivanja mosta, nedaleko od komande Ruđanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je bio pripadnik.

“Napali su nas sa brda. Pripadnici Armije BiH. Morali smo da se povlačimo i tom prilikom oni su nas opkolili i šta ćeš. Predajemo se, nema nam druge”, objasnio je svjedok, te dodao da je prije predaje čuo Sejdića kako preko megafona poziva na predaju i govori da će ostati živi.

Nakon zarobljavanja, svjedok je ispričao da su odvedeni u tunel na putu Rudo – Međeđa, sa zadatakom da ga deminiraju. “Ne znam ko je to naredio, ali mi smo to morali uraditi. Nas dvadesetak je bilo u tom tunelu, mislim da je njih nekoliko tad ranjeno. Bilo je straha, naravno. Znaš da možeš da se povrijediš, da nastradaš, naravno da nije svejedno”, objasnio je svjedok, te kazao da je tom prilikom razminirao devet mina.

Poslije deminiranja, svjedok je rekao, zarobljenici su odvedeni u Međeđu (opština Višegrad), gdje su pet dana bili zatvoreni u podrumu jedne kuće.

“Bilo je stražara koji su nas tu stalno tukli. Kada je Sejdić došao da nas posjeti i nakon što je vidio da smo prebijeni, rekao je stražarima da će ih poslati na prvu liniju, a da će nama dovesti ljude koji nas ne smiju udarati. Te noći nam je i donio drva, jer je bilo hladno”, ispričao je Tomić.

Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH, Državno tužilaštvo na teret stavlja da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je objasnio da Sejdića tokom istrage u izjavama nikada nije spominjao, jer je “čovjek bio uvijek korektan i jer o njemu nema ništa loše da kaže”.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Ranko Jovanović, koji je takođe zarobljen 21. januara 1993. godine kao pripadnik Ruđanske brigade VRS-a.

Jovanović je kazao da su nakon zarobljavanja odvedeni u tunel, te da su dobili zadatak da ga deminiraju.

“Sejdić je naredio da nam odvežu ruke i da deminiramo tunel”, izjavio je svjedok.

Na pitanje kako zna da je Sejdić to naredio, svjedok je objasnio da on lično nije čuo, već da je to naknadno saznao od pripadnika vojske ABiH.

Kako je kazao, nakon deminiranja, zajedno s ostalim zarobljenicima je zatvoren u Međeđi, gdje ostaje oko pet dana.

“Koja vojska je nas tamo odvela, ja to ne znam. Pretpostavljam da je Sejdićeva, jer su nas oni i zarobili”, istaknuo je Jovanović.

Datum nastavka suđenja biti će naknadno određen.

 

Dragana Erjavec