Članak

Bošnjak i ostali: Maltretiranje zatvorenika u kasarni

11. Jula 2017.16:21
Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su ga u kasarni u Bileći tukli Miloš Mavrak i osoba s prezimenom Bošnjak.

Zaštićeni svjedok A-3 je rekao kako je polovinom juna 1992. godine bio zatvoren u podrum policijske stanice u Nevesinju, gdje je zatekao mnogo Bošnjaka iz grada i okolice. Istakao je da su tu bili fizički maltretirani, te da je trećeg dana s deset do 12 osoba utovaren u “pinzgauer” i odvezen u kasarnu u Bileći.

Prilikom izlaska iz “pinzgauera”, kako je kazao, bili su tučeni, a formiran je i špalir u kojem su bili i Miloš Mavrak i osoba s prezimenom Bošnjak. Pojasnio je da su te prilike osobe s “pinzgauera” i on lično udarani šakama i nogama.

A-3 je naveo da su potom udarani i dok su išli stepenicama, kao i u prostoriji gdje su bili smješteni.

“Tu smo ostali, u prostoriji, i nastavljeno je maltretiranje zatvorenika”, rekao je A-3.

On se prisjetio prilike kada je nosio hranu na tacni i kada ga je Miloš Mavrak udario dva-tri puta pendrekom po glavi. Svjedok je naglasio da je Mavrak udarao svakog i “više bio u alkoholiziranom stanju”.

Druge prilike, prema kazivanju svjedoka, kada se vraćao u spavaonicu s vodom, udario ga je Bošnjak.

Govoreći o zatvoreniku koji se prezivao Lizde, A-3 je istakao da ga je Bošnjak odvodio više od dva puta, te da se Lizde vraćao krvav i modar. Svjedok je negirao da je vidio udaranje tog zatvorenika.

Tužilaštvo BiH tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od maja do augusta 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

A-3 je posvjedočio da prije Bileće nije poznavao Mavraka i Bošnjaka, te da je od njihovih kolega čuo “kako ih zovu”. Odbrani Mavraka je kazao da je kasnije “bila priča” da je Mavrak radio u “Sokolu” u Mostaru, ali je naglasio da ne zna ime osobe koja mu je to rekla.

Bileću je svjedok, kako je izjavio, napustio 18. augusta 1992. godine.

Suđenje će se nastaviti 18. jula.

Lamija Grebo