Članak

Ristanić: Ubistva u Brčkom

4. Jula 2017.15:54
Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su tokom njegovog boravka u objektu “Luka” u Brčkom 1992. godine zatvorenici tučeni i ubijani.

Izudin Agić se prisjetio kako je u maju 1992. godine iz naselja Grčica odveden u firmu “Laser”, a nakon nekoliko dana prebačen u objekat “Luka”. Po dolasku, kako je rekao, dočekao ih je vojnik koji im je oduzimao lične dokumete, te su smješteni u hangar u kojem je bilo puno ljudi.

Agić je kazao da su tu veče dolazili srpski vojnici i tražili imućnije ljude koje su odvodili.

“Vršili su ispitivanja neka, izvodili ljude, tukli… Vodili su ih iza zgrade i tamo vršili ubijanja”, rekao je svjedok, dodavši da su neke od pritvorenih osoba išle utovarati ubijene i da se nisu uvijek svi vraćali.

Svjedok se prisjetio događaja kada je Goran Jelisić dovezao jednu ženu koja je vezana za stub i koja je premlaćena. Pojasnio je da ju je kasnije Jelisić izveo iz hangara, da su se čula dva hica i da joj se od tada gubi svaki trag.

Agić je rekao i da je Jelisić jedne prilike doveo osobu po imenu Stipo, koji je nosio uho u ruci. Naglasio je da je Jelisić nudio njemu lično, kao i drugim osobama, da ubiju Stipu, što su svi odbili. U konačnici, prema kazivanju svjedoka, Jelisić i jedan vojnik su odveli Stipu, nakon čega je Jelisić pucao u njega.

“Dolazili su Srbi iz grada koji su imali prijatelje i u velikom broju pomogli da izađu iz ‘Luke’”, rekao je svjedok.

Dodao je da je i on dobio propusnicu s kojom je mogao izaći van Brčkog nakon što je platio, no da je nakon izvjesnog vremena ponovo vraćen u “Luku”. Tada je vidio da su tučene dvije osobe, nakon čega su odvedene iza zgrade, te su se čuli hici.

Tužilaštvo BiH tereti Đorđa Ristanića da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Drugi svjedok RIST-25, koji je iskaz dao iz druge prostorije uz distorziju lika i glasa, naveo je da je 6. maja 1992. “krenuo za grupom stanovnika” iz svog naselja u Brčkom, te da su kamionima prebačeni u kasarnu. Istog dana u kasarni je vidio da je policijskim autom odveden Amir Novalić.

Novalićevo tijelo, kao i tijelo Seada Karagića, vidio je naredni dan u policijskoj stanici. Pojasnio je da je s drugim osobama čistio staklo ispred policijske stanice, te da je te prilike vidio kad je Goran Jelisić pucao u Piđeta Jašarevića. Istakao je i da je Jelisić njega lično udario nekoliko puta.

Haški tribunal je Jelisića 2001. osudio na 40 godina zatvora za zločine u Brčkom.

Suđenje će se nastaviti 18. jula.

 

Lamija Grebo