Članak

Djeca čekaju na sigurne golove zbog greške u slovima (VIDEO)

15. Juna 2017.11:28
Nabavka sigurnih golova za školska igrališta kasni jer je Federalno ministarstvo obrazovanja napravilo grešku zbog koje se u deset kantona mjesecima poništavaju nabavke vrijedne 750.000 maraka, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nakon smrti dječaka Saliha Pačariza na školskom igralištu u Sarajevu krajem 2015., odvojen je novac i pokrenute su nabavke sigurnih golova u svim kantonima Federacije BiH, ali više od godinu kasnije, nabavke golova su završene tek u tri kantona, dok je u većini drugih nabavka obustavljana zbog birokratskog problema koji institucije odbijaju otkloniti.

Amra Hodžić, majka stradalog dječaka Saliha, smatra da političarima sigurnost djece na igralištima i dalje nije prioritet.

“Znam da im je važnije da na drugim aktivnostima sakupljaju političke poene”, kaže Hodžić.

Vlada Federacije je u martu 2016. godine izdvojila sredstva i odredila sigurnosne standarde za golove. Federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović je zatim s kantonalnim ministrima potpisala ugovore o korištenju novca u kojima se od njih traži da ispoštuju sigurnosne standarde. U cijelom procesu niko od uposlenika ministarstva, deset kantonalnih ministara i federalne ministrice, nije primijetio da je jedan od standarda napisan pogrešno.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je napravilo grešku i zamijenilo dva slova u nazivu standarda. Zbog toga niti jedan proizvođač ne može ispuniti uslove nabavke jer standard koji je propisan ne postoji.

Pomoćnik federalne ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Ismet Struja za BIRN BiH kaže da je došlo do “permutacije slova” i da je tu grešku teško ispraviti.

“Vlada je usvojila te standarde onako kako su predloženi i teško, gotovo nemoguće je tu mijenjati bilo šta”, objašnjava Struja.

Problem u rasporedu slova

Federalno ministarstvo obrazovanja u odluci iz marta 2016. insistira na standardu “ATSM”, koji ne postoji i nema ga niti jedan proizvođač niti prodavač golova na svijetu jer je ispravan naziv standarda ASTM.

Osim američkog, prema odluci ministarstva, prodavači golova moraju da ispune i dodatna dva evropska standarda, UNE-EN 748 i 749.

“EN” označava evropske standarde, dok “UNE” naveden u ovoj nabavci označava španske standarde. U BiH postoje potvrđeni i moderniji domaći standardi za golove, ali Federalno ministarstvo i dalje insistira na starijim španskim standardima.

Zbog tog insistiranja, u Sarajevu je trenutno u toku treći tender za nabavku golova jer su prethodna dva poništena. Treći pokušaj nabavke raspisan je krajem prošlog mjeseca sa identičnim greškama kao i prethodna dva.

Ministar obrazovanja Elvir Kazazović u pisanom odgovoru BIRN-u BiH objašnjava da su specifikacije golova napravljene u skladu sa ugovorom sa Federalnim ministarstvom.

“Iz tog razloga, moraju kao takve biti navedene u tenderskoj dokumentaciji i ne smiju biti mijenjane”, kaže Kazazović.

Zeničko-dobojski kanton dobio je 130.000 maraka za kupovinu golova. Do danas nije nabavljen niti jedan, a kanton je novac na kraju vratio Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke.

Marinko Tokić, pomoćnik ministra obrazovanja za kulturu i sport, objašnjava da je tender u Zenici raspisan onako kako je propisalo Federalno ministarstvo. Nakon žalbe jednog od ponuđača, tender je poništen.

“Ti standardi nisu odgovarali određenim standardima u BiH”, kaže Tokić.

On dodaje da u ovom kantonu neće raspisivati novi tender dok Federalno ministarstvo ne promijeni sigurnosne standarde. “Nema svrhe raspisivati novi tender sa istim standardima, ponovo će pasti”, objašnjava Tokić.

Rješenje Ureda za razmatranje žalbi je u zeničkom slučaju potvrdilo da Federalno ministarstvo obrazovanja prisiljava kantone da krše Zakon o javnim nabavkama. Ured je naglasio da je, po zakonu, dozvoljeno traženje samo evropskih standarda, a ne američkih sigurnosnih standarda. Ova odluka donesena je još u januaru 2017. godine, ali je i nakon toga Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastavilo da insistira na traženju pogrešno napisanog američkog standarda.

Slično mišljenje dala je i Agencija za javne nabavke u julu 2016. godine, ali ni to nije promijenilo stav Federalnog ministarstva.

Jedino je Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) uspio provesti nabavku do kraja onako kako je zamišljena s federalnog nivoa.

Ponuda tuzlanske kompanije “Autotehna” bila je za 20.000 maraka skuplja od najjeftinije, ali su članovi tenderske komisije u ovom kantonu izabrali njihovu ponudu od 58.000 maraka.

Tender je završen jer na njega nije bilo žalbi iako je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u tenderskoj dokumentaciji navelo pogrešno ime američkog standarda.

“Autotehna” je navela kako posjeduje certifikat ATSM, ali u odluci ministarstva o pobjedniku tendera stoji da “Autotehna” “ispunjava uslove za dobijanje certifikata USA ASTM”.

Iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a nisu željeli govoriti o različitim nazivima standarda u istoj nabavci do trenutka pisanja ovog teksta. Dok u Hercegovačko-neretvanskom kantonu “Autotehna” ispunjava sve uslove, u Tuzlanskom kantonu smatraju da ova firma nema potrebne certifikate, odnosno standarde, pa su poništili cijelu nabavku za golove vrijednu 150.000 maraka.

Različita praksa kantona

Dva druga kantona koja su uspjela nabaviti golove – Bosansko-podrinjski i Srednjobosanski – nisu vršili nabavku kao ostali kantoni. U Bosansko-podrinjskom kantonu tendere su provodile škole. U Srednjobosanskom je ministarsto iskoristilo mišljenje Agencije za javne nabavke i nije tražilo američki standard pa ponuđači nisu imali problem da ispune evropske standarde za nabavku golova za 14 škola.

U Posavskom kantonu, gdje je 2008. na školskom igralištu smrtno stradao dvanaestogodišnjak, duže od godinu dana pokušavaju nabaviti golove za pet školskih igrališta. Jedan pokušaj nabavke je propao jer niti jedan od tri ponuđača nije ispunio uslove tendera, kaže Marija Stanić, stručna saradnica za finansije u Ministarstvu prosvjete Posavskog kantona.

Ona objašnjava da su firme imale evropske standarde, ali ne i traženi, pogrešno napisani, američki standard.

“Osim naziva, stavljeno je da idu i jedan i drugi, što je meni nelogično – ide ili jedan ili drugi, nema smisla da se stavljaju i jedan i drugi”, kaže Stanić.

Ona napominje kako je pokušala razgovarati s Federalnim ministarstvom i tražila izmjene odluke.

“Oni su rekli da se držimo toga što piše u ugovoru”, kaže Stanić i dodaje da neće žuriti s novim postupkom i “vrtiti se ukrug s natječajem na kojem niko ne ispunjava uvjete”.

U Kantonu 10 također nisu uspjeli nabaviti golove za osam školskih igrališta. Tomislav Buljan, šef odjela za prometnu edukaciju u Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa, objašnjava kako su ih prodavači golova upozorili na problem sa standardima nakon što su raspisali tender.

“To ne postoji, taj certifikat, ne može ga niko dobiti”, kaže Buljan i objašnjava da američki standard koji je tražilo Federalno ministarstvo opisuje velike nogometne golove, a da se za školska igrališta nabavljaju mali, rukometni golovi.

Niti jedna od četiri firme koje su se javile na tender nisu ispunile uslove. Buljan je tada tražio mišljenje Federalnog ministarstva, što je, kako kaže, uradila i većina drugih kantona. Pitao je da li je moguće promijeniti uslove tendera.

“Oni su nam na to samo vratili – ‘ponovite sukladno ugovoru, ukoliko ne možete, vratite novac’”, kaže Buljan.

Livanjsko ministarstvo nije raspisivalo novi tender jer nisu “vidjeli svrhu ponavljati nešto što se ne može provesti”.

“Meni je najbolje da raspišem još jednom, da dobijem potvrdu da ne može pa da vratim novac”, kaže Buljan.

Ismet Struja iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke nema informaciju koliko je kantona do sada vratilo novac za golove jer nisu mogli provesti postupak njihove nabavke. Odjel za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kojim Struja rukovodi, pripremao je materijal za odluku Vlade Federacije i ugovore s kantonima, ali on tvrdi da ne zna kako je došlo do greške.

“Standardi su zadani, nismo ih mi pripremali, određeni su odranije”, kaže Struja.

On napominje da su standardi preuzeti od Instituta za standardizaciju BiH, te da ne zna ko ih je odredio.

“Mi smo preuzeli te standarde u koncepciji ovoga dopisa kako bi golovi bili standardizirani i kako bi odgovarali tim propisima”, objašnjava Struja.

Na koji način su standardi, preuzeti od bosanskohercegovačkog instituta, dobili španski prefiks, Struja nije objasnio.

“To je službenica jedna radila i tako je to funkcioniralo”, kaže Struja.

On dodaje da je jedina osoba koja može odgovoriti na pitanja o standardima u tenderu federalna ministrica Elvira Dilberović. U telefonskom razgovoru ona je rekla da je na bolovanju i da nije u prilici da razgovara o ovoj temi.

Ovakav odnos vlasti pokazuje da im sigurnost djece na igralištima nije postala prioritet niti nakon posljednjeg u nizu smrtnih slučajeva djece, smatra Amra Hodžić.

“Obnoviti igrališta, postaviti adekvatne golove i na taj način učiniti djeci igru sigurnom, ne vide kao političke poene”, kaže Hodžić.

Semir Mujkić