Članak

Dragičević i ostali: Identifikacija nekompletnih tijela

9. Juna 2017.12:17
Na suđenju za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima (općina Rudo), vještak sudske medicine Vedo Tuco prezentovao je nalaz utvrđivanja identiteta stradalih osoba.

Riječ je o Halilu Zubčeviću i Ilijazu Ličini, čija su nekompletna tijela pronađena na lokalitetu Srebrenice.

“Identifikacija Zubčevića rađena je na osnovu pronađene lobanje sa gornjom vilicom, na osnovu kojeg je DNK analizom utvrđen njegov identitet. Kod slučaja Ilijaza Ličine rađeno je sedam DNK nalaza, koji su također potvrdili njegov identitet”, kazao je Tuco.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Stručni svjedok Nebojša Vasić, policijski službenik MUP-a Srbije, svjedočio je na okolnosti istražnih radnji koje je kao policajac obavljao u predmetu “Dragičević i ostali”.

Po nalogu Tužilaštva BiH, Vasić je prezentovao vizualizaciju sela Prelovo i Mušići. Virtuelna prezentacija škole u Prelovu te zapaljene kuće u Mušićima rađena je prema iskazima ranijih svjedoka u ovom predmetu.

Prema tim iskazima, u školu u Prelovu dovođeni su zarobljenici, dok su u kući u Mušićima kasnije viđeni leševi civila.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli.

Admir Muslimović