Članak

Mahmuljin: Odred “El-Mudžahidin” sa zarobljenicima na livadi

7. Juna 2017.12:12
Na suđenju za zločin počinjen u Vozući kod Zavidovića, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da su pripadnici odreda “El-Mudžahidin” na livadi čuvali oko 40 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok je na spomenutu lokaciju, kako je rekao, otišao iz radoznalosti, odnosno kako bi od zarobljenika pokušao saznati ko mu je tokom rata ubio sina.

“Na poljani nas je dočekao jedan strani vojnik, duge brade. Bilo je oko 40 zarobljenih. Pitao sam ih znaju li ko mi je ubio sina. Nisu znali. Jedan od tih stranih vojnika, na lošem bosanskom jeziku, pitao me je: ‘Brat, kolješ četnike?’ Nakon dvadesetak minuta sam otišao”, ispričao je S-13, koji je u ratu u Zavidovićima bio vozač saniteta.

Komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakib Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Na pitanje Odbrane da li je na spomenutoj lokaciji vidio pripadnike ABiH, svjedok S-13 je odgovorio da nije.

Svjedok Sinan Aličić, koji je bio glavni medicinar ratne bolnice u Zavidovićima, kazao je kako su ti strani vojnici koji su čuvali zarobljenike nosili crne uniforme i bili bez obilježja. Ni ovaj svjedok, kako je rekao, na livadi gdje su bili zarobljenici nije vidio vojnike ABiH.

“Iz radoznalosti sam otišao da vidim zarobljene, koji su tu dovedeni nakon pada Vozuće. Bili su zapušteni, u lošem stanju, ali ih, dok sam ja tu bio, niko nije maltretirao”, izjavio je Aličić.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni.

Admir Muslimović