Članak

Babić Ljuban i ostali: Zabranjeno objaviti svjedočenje

Na nastavku suđenja trinaestorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Bosanskog Novog, unakrsno je ispitan svjedok Tužilaštva BiH uz zabranu objavljivanja njegovog iskaza.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić je kazala da prema svjedoku još uvijek egzistiraju mjere zaštite, te je zabranjeno objavljivanje sadržaja iskaza svjedoka.

Ovaj svjedok je započeo sa svjedočenjem 17. maja, kada je zatražio da se njegov iskaz i slika ne objavljuju u medijima “kako njegova djeca ne bi imala problema”, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab. Na teret im je stavljeno i da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije, te paravojnih formacija, 22. juna 1992. ubili 24 osobe u zaseocima Alići i Ekići.

Prema Tužilaštvu BiH, optuženi su zakopali tijela, da bi ih nakon rata iskopali i dio posmrtnih ostataka bacili u rijeku.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje će se nastaviti 28. juna.

Emina Dizdarević Tahmiščija