Članak

Bošnjak i ostali: Uloženi materijalni dokazi Tužilaštva BiH

6. Juna 2017.17:16

Na suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u Bileći, Državno tužilaštvo je uložilo niz materijalnih dokaza koji se odnose na Naredbu Suda za pretresanje imovine optuženih.

Predsjedavajuća sutkinja Jasmina Kosović je rekla kako je na današnjem ročištu trebao biti saslušan zaštićeni svjedok, ali nisu mogli stupiti u kontakt s njim te su zbog toga uloženi materijalni dokazi Tužilaštva BiH.

Tužilac Adis Nuspahić je uložio više od 20 materijalnih dokaza, za koje je kazao da su “vezani uz Naredbu Suda za pretresanje objekata optuženih”.

Tužilaštvo nije detaljno obrazložilo o kojim je materijalnim dokazima riječ, a Odbrane su na neke od njih uložile prigovor relevantnosti i autentičnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od maja do augusta 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Suđenje će se nastaviti 13. juna.

Lamija Grebo