Članak

N1: Erna Mačkić o Prijedoru, Nedžadu Herendi,…

31. Maja 2017.09:56
Erna Mačkić urednica BIRN BiH gostovala je u jutarnjem programu N1 televizije gdje je sa voditeljicom Minelom Jašar Opardijom komentarisala dnevnu štampu.

Danas se obilježava Dan bijelih traka. 25 godina poslije nema spomenika 125 ubijene djece u Prijedoru.

Već godinama koliko se zagovara izgradnja spomenika nema saglasnosti gradskih vlasti. Oni smatraju da se treba doći do novog plana prema kojem bi bilo definisano gdje će biti smješten taj spomenik. Ali očito nema volje da se to razmotri. Ono što mogu aktivisti i porodice žrtava jeste da se svake godine 31. maja obilježe bijelim trakama i poklone djeci i svim žrtvama Prijedora. Neki od logora su bili izuzetno strašni, a njihove slike su obišle svijet, a u njima su se dešavala ubistva i silovanja“, izjavila je Mačkić.

“Svi čekaju bivšeg pripadnika Ševa Nedžada Herendu da otkrije tajne”, jedan je od naslova dnevne štampe.

On se vezao za različite istrage. Sada je specifično za slučaj Vikić i drugi koji je pred Sudom BiH. Jedan od branilaca je tražio da se zaustavi taj proces dok Herneda ne bude izručen. Prema dostupnim informacijama on nema državljanstvo Holandije, ali se nalazi tamo. Sporna su pitanja kako je on došao i ostao u Holandiji“, mišljenja je Mačkić.

Rušenje džamije u Zemun polju podiglo je tenzije.

Rušenje svih vjerskih objekata je svima trn u oku, kao i rušenje džamije pred sveti mjesec Ramazan. To budi emocije i podiže tenzije“, kazala je Mačkić.

Ceo intervju pogledajte na N1.