Članak

Vujović i ostali: Odbrane traže ukidanje presude, Tužilaštvo veću kaznu

26. Maja 2017.17:16
Odbrane Gorana Vujovića, Miroslava Duke i Željka Ilića zatražile su ukidanje prvostepene presude kojom su njihovi klijenti proglašeni krivim za zločine počinjene 1992. godine u Bileći, dok je Državno tužilaštvo zahtijevalo veću kaznu za optužene.

Goran Vujović, Miroslav Duka i Željko Ilić su u prvostepenoj presudi proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći.

U obrazloženju žalbe, sve tri Odbrane složile su se da je Sud BiH pogrešno utvrdio činjenično stanje, te su zatražile oslobađajuću presudu ili ukidanje prvostepene presude te novi pretres pred Apelacionim vijećem.

“Sud nije imao dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza. Smatramo da nije dokazan široki i sistematski napad, kao ni postojanje diskriminatorne namjere od strane optuženih”, kazao je u obrazloženju žalbe Dukin advokat Dejan Bogdanović.

Tužilaštvo BiH je zatražilo preinačenje prvostepene presude, utvrđivanje potpune krivične odgovornosti te dužu kaznu od izrečene za sva tri optužena.

Sud BiH je osudio Gorana Vujovića na šest, Miroslava Duku na 12, a Željka Ilića na pet godina za zločin protiv čovječnosti počinjen u Bileći 1992. godine.

Vujović i Duka osuđeni su da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik SJB-a Bileća, a Duka kao komandir u SJB-u. Ilić je osuđen kao policajac za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika.

Odluka Apelacionog vijeća o žalbama bit će naknadno donesena.

Admir Muslimović