Članak

Zovko i drugi: Zatražena oslobađajuća presuda za Petra Krndelja

24. Maja 2017.16:12
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine, Odbrana optuženog Petra Krndelja je zatražila oslobađajuću presudu.

Krndeljeva advokatica Suzana Tomanović je naglasila da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice, te da optuženi nije imao zapovjednu ulogu u događajima za koje je optužen.

“Časni Sude, kako se vidi iz optužnice, Tužilaštvo BiH mom branjeniku ne stavlja na teret niti jednu konkretnu radnju, već se navodi samo komandna i zapovjedna odgovornost. U tom slučaju Tužilaštvo je trebalo da dokazuje da je Krndelj nešto naređivao, te da su ta djela izvršena. Iz izvedenih dokaza mi to ne vidimo”, naglasila je Tomanović.

Kazala je i da se optužnica temelji na osnovu iskaza jednog svjedoka, Berte Karačića, čiji iskaz Odbrana dovodi u pitanje.

“Iako Tužilac tvrdi da je ovaj svjedok ostao dosljedan svom iskazu godinama, moram da napomenem da je taj isti svjedok na ročištu bio vrlo nesiguran, te da je različite odgovore davao na ista postavljena pitanja”, objasnila je Tomanović.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao komandir Policijske stanice u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Rajič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci, 28. jula 1993. ili približno tog datuma, učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi što nisu kaznili podređene pripadnike civile i vojne policije koji su počinili ubistva.

U nastavku izvođenja završne riječi, Odbrana Krndelja je naglasila i da žrtve nisu bili civili, kako je to navedeno u optužnici, već da su pripadali vojnim formacijama.

“Svi koji su uhapšeni, uhapšeni su kao pripadnici Armije BiH (ABiH). To što su uhapšeni u civilnom odjelu, to ne znači da su imali status civila i to je svuda tako”, objasnila je advokatica.

Suđenje se nastavlja 7. juna, kada će Odbrana optuženog Zovke iznijeti završnu riječ.

 

Dragana Erjavec