Članak

Vikić i ostali: Nepoznata sudbina vojnika sa transportera na Dobrinji

11. Maja 2017.15:39
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za ratni zločin počinjen u Sarajevu rekao je da osam zarobljenika Jugoslovenske narodne armije (JNA) do dovođenja u policijsku stanicu "niko nije dirao".

Svjedok Ferid Mujezinović, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Dobrinja je kazao da je čuo da je transporter na kojem je bio mitraljez i protivavionski mitraljez stao u sarajevskom naselju Dobrinja i neko ga je obavjestio da su okupljeni civili namjeravali da ga “dignu u zrak”.

Mujezinović je pojasnio da je otišao do tranportera i zatekao čovjeka, kojem se ne sjeća imena, a koji drži ručni bacač okrenut ka transporteru. Svjedok je pojasnio da je nakon kraćih pregovora sa vojnicima iz transportera dogovorio njihovu predaju i sprovedeni su bezbjedno u policijsku stanicu iako su ih okupljeni civili pokušali tući.

Na pitanje tužiteljice Vesne Ilić, da li mu je poznata sudbina osam zarobljenih vojnika JNA, svjedok je odgovorio da ne zna.

„Ja sam nakon tog događaja napustio BiH i došao sam kroz godinu dana nazad. Čuo sam da su ubijeni te da je za to odgovoran Dragan Vikić, u što potpuno sumnjam, jer znam kakav je njegov stav bio prema zarobljenima“, kazao je Mujezinović.

Uz Vikića, za zločin protiv ratnih zarobljenika optuženi su Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Optužnica ih tereti da su kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera u kvaru koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.

“Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije, u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Prema navodima Državnog tužilaštva, tijela su uklonjena i sakrivena, a djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Senad Memišević, bivši pripadnik Vojne policije na Dobrinji ispričao je kako mu je u aprilu 1992. godine javljeno da je transporter sletio s glavne ceste te da se zaustavio, s namjerom da puca po okolnim zgradama i civilima.

„Prijetili su da će pucati po zgradama, a mi smo ih upozorili da ako to učine, slijedi “dizanje transportera u zrak“. Pregovorima smo došli do njihove predaje. Izašlo ih je osam i svi su bili u rezervnoj uniformi JNA. Bili su bez oružja“, kazao je svjedok Memišević.

On se prisjetio da je u telefonskom razgovoru sa tadašnjim komandirom Vojne policije, Kerimom Lučarevićem, dogovoreno da po zarobljenike dođe kombi.

„Došao je kombi u kojem su bila dva civila. Svi vojnici su kombijem prevezeni u pravcu Novog Grada. Šta se kasnije desilo sa njima nije mi poznato“, ispričao je Memišević, koji je od januara 1993. godine bio pripadnik Vikićevih specijalaca.

Na ovom suđenju branilac optuženog Vikića, Fahrija Karkin je zatražio da se suđenje odgodi do daljnjeg zbog informacije da je protiv Nedžada Herende i Edvina Jusića raspisana međunarodna potjernica a koje Tužilaštvo BiH sumnjiči da su izvršioci ubistava osam vojnika u Velikom parku.

Karkin smatra da bi njihovo privođenje i spajanje u sudskom postupku sa ostalima, u mnogome promijenilo tok suđenja.

Sud je odbio Karkinov prijedlog uz konstataciju da je neizvjesno kada će biti privedeni, a nastavak suđenja zakazan je za 25. maj.

Admir Muslimović