Članak

Planojević: Batine u upravnikovoj kancelariji

11. Maja 2017.16:23
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine počinjene u Rogatici da je tokom zatočenja u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” premlaćen tri puta, te da je batine dobijao od upravnika Vinka Bojića i Brane Planojevića.

Nazif Dumanić je izjavio da je iz sela Dumanići u novembru 1992. godine sa ostalim mještanima odveden u Rogaticu, gdje je zatvoren u poljoprivrednom dobru “Rasadnik”. Rekao je da je, zajedno s još oko 50 osoba, bio zatvoren u nekoliko prostorija te da je tokom zatočeništva tri puta premlaćen i da su u tome učestvovali Vinko Bojić i Brane Planojević.

“Ovako je to izgledalo: Dođe po nas neko, uglavnom Brane, odvede nas kod upravnika Vinka u kancelariju i tamo nas ispituju i udaraju. Kada su mene drugi put tukli, onda me je prvo Brane tri puta udario pendrekom u leđa, da bi me nakon toga Bojić izudarao po prsima”, objasnio je svjedok te dodao da je jednom od upravnika dobio takve batine da mu je cijela glava bila modra.

Dumanić je kazao da Planojevića nije poznavao prije rata, ali da je tokom zatočeništva čuo da su on i Bojić rođaci.

“Mi smo nekako znali da je Vinko upravnik. Koju funkciju je imao Brane – to ne znam, ali znam da je on dolazio po nas i odvodio nas u Vinkovu kancelariju. Kad bi završilo ispitivanje, Brane bi nas vraćao nazad”, rekao je Dumanić.

Potvrdio je i da su postojali zatvorenici koji su odvedeni iz “Rasadnika”, za koje se kasnije čulo da su ubijeni.

“Ko je njih odvodio, gdje i ko ih je ubio, ja to stvarno ne znam”, kazao je svjedok Dumanić.

Optužnicom Tužilaštva BiH Brani Planojeviću su na teret stavljena ubistva, mučenja te pomaganje u silovanju zatočenika u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici u periodu od 1992. do 1995. godine. Planojević je optužen kao bivši zamjenik upravnika u “Rasadniku” i stražar.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je izjavio kako smatra da bez Bojićevog naređenja niko od stražara nije smio nikoga u zatočeništvu da udari.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj, kada će Tužilaštvo BiH pozvati još dva svjedoka.

Dragana Erjavec