Članak

Zovko i drugi: Zatražena osuđujuća presuda

10. Maja 2017.13:21
Državno tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo je da Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura budu proglašeni krivim za ratne zločine na području Čapljine u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Stanko Blagić je rekao da je Tužilaštvo BiH dokazalo navode iz optužnice i zatražio da četvorica optuženih budu osuđena na kazne zatvora.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Zovko kao komandir Policijske stanice u Čapljini, Krndelj kao pomoćnik komandira, Rajič kao komandir voda Vojne policije i Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci 28. jula 1993. ili približno tog datuma učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi što nisu kaznili podređene pripadnike civile i vojne policije koji su počinili ubistva.

Tužilac Blagić je rekao da su oštećeni bili civili, te da „nisu mogli biti diverzanti kako Odbrana navodi“.

Prema riječima tužioca, Krndelj je bio na mjestu ubistva i od njega je zavisio život ubijenih.

“Mogao je da spriječi njihovo ubistvo“, rekao je Blagić, dodavši da se iz dokaza može zaključiti da je optuženi rukovodio akcijom na Čeljevu.

Za Zovku i Rajiča, tužilac Blagić je istakao da su bili dužni kazniti počinioce, iako nisu bili na licu mjesta.

Tužilaštvo se osvrnulo na iskaz Berte Karačića kazavši da je ostao „dosljedan“, te detaljno govorio o događaju u Čeljevu, kao o i zarobljavanju Alaudina Veledara, te njegovom odvođenju u policijsku stanicu.

Blagić je naveo da su Odbrane pokušale diskreditovati ovog svjedoka jer je „na kraju rekao šta nisu rekli neki drugi svjedoci“ – da je vidio da su i kako ubijeni Nerman, Edin i Amel Veledar.

U toku iste akcije, kako se navodi u optužnici, policajci su ranjenog Alaudina Veledara doveli u Policijsku stanicu Čapljina, gdje su ga udarali i psihički maltretirali, prije nego što je odveden u ambulantu, a zatim u logor Gabela. Zovko i Krndelj su optuženi da nisu preduzeli nužne mjere da počinoci budu kažnjeni.

Blagić je istakao da svjedočenje Alaudina Veledara nije „ostalo usamljeno“, iako ga nije potvrdio niko od učesnika akcije, te da ga je podržala medicinska dokumentacija i nalaz vještaka sudske medicine.

Zovko, Krndelj i Čutura su optuženi i za nezakonito hapšenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor Gabela u julu 1993. godine, a tužilac je rekao da je tokom suđenja i ova tačka optužnice dokazana.

„Da je Ivica Čutura vršio hapšenje civila bošnjačke nacionalnosti potvrdio je i svjedok Adem Veledar“, rekao je Blagić.

Završne riječi Odbrana Zovke i Krndelja zakazane su za 24. maj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English