Članak

Buza: Ubijeni iz vatrenog oružja

U nastavku suđenja Enveru Buzi za zločine počinjene u Prozoru, vještak sudske medicine je kazao da su civili iz mjesta Uzdol ubijeni iz vatrenog oružja ili predmetom sličnim sjekiri.

Šimun Anđelinović, vještak sudske medicine iz Splita, rekao je da je obdukciju i pregled tijela 25 civila hrvatske nacionalnosti iz mjesta Uzdol (općina Prozor) radio 17. septembra 1993. godine, po zahtjevu pravosudnih organa iz Mostara.

Naveo je da je utvrdio kako je Ruža Zelić imala četiri ulazne i izlazne rane na tijelu koje su nastale iz vatrenog oružja. Pojasnio je da je u njenom slučaju došlo do raspadanja tijela nakon smrti.

Vještak je također opisao uzrok smrti trinaestogodišnje djevojčice Marije Zelić, na čijem tijelu je pronašao dvije ulazne i izlazne rane. Dodao je da je na njenom obrazu pronađena ogrebotina, kao i podliv ispod oka.

“To pokazuje da je žrtva dobila povrede za života – prije strijelnih ozljeda. Došlo je do smrti zbog oštećenja organa… Stjepan Zelić, dječak od deset godina, imao dvije ulazne i izlazne rane djelovanjem projektila ispaljenog iz vatrenog oružja”, kazao je Anđelinović.

Govoreći o Ruži Zeleniki i Sarafini Stojanović, vještak je rekao da su kod njih utvrđene povrede glave, koje su, prema njegovim riječima, nastale udarcem oštrim predmetom, karakteristika sličnih sjekiri.

Anđelinović je pogledao fotodokumentaciju i za Martina Ratkića, za kojeg je izjavio da mu je lijevo uho bilo odsječeno, dok je desno bilo odsječeno napola.

“Povrede uha nastale nakon smrti – uho je odstranjeno nakon smrti. Pronađena je jedna ulazna rana”, pojasnio je vještak.

Vještak je iskaz dao na suđenju Enveru Buzi, koji je optužen da je, kao komandant Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu. U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona, pod kontrolom optuženog, u septembru 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Anđelinović je potvrdio da je obdukciju cijelog tijela radio samo kod Stjepana Zelića, dok je u ostalim slučajevima obavio vanjski pregled leša.

Pojasnio je da je uzrok smrti mogao utvrditi jer se radi o specifičnim povredama, sa karakteristikama za koje se zna da dovode do smrtnog ishoda.

“Načelno, ne postoji metoda za tačno utvrđivanja sata smrti. Znanstvena metoda za to ne postoji”, dodao je on.

Suđenje se nastavlja 23. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija