Članak

Maksimović i ostali: Otkopavanje pa zakopavanje tijela

8. Maja 2017.14:30
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je prisustvovao iskopu posmrtnih ostataka ubijenih “iznad kuća” na području zvorničkog sela Lokanj, koji su stavljeni u vreće i, zbog toga što nije bilo razmjene, ponovno zakopani.

Branko Jevtić je rekao da je 7. januara ne preciziravši koje godine trebala biti razmjena i na lokalitetu iznad Arapovića je iskopano 25 do 28 posmrtnih ostataka koji su bili “vjerovatno sa području Teočaka”.

Prema svjedoku, on je zajedno s patologom prisustvovao iskopu, ali posmrtne ostatke nisu mogli identificirati.

Navečer je, kako je kazao, javljeno da neće biti razmjene i tijela su ponovno zakopana na lokalitetu na kraju Lokanja, gdje ostaju do 17. februara 1994. godine, kada su ponovno iskopana i odvezena na područje Teočaka. On je rekao i da je čuo da je, osim ove, također vršena razmjena žrtava iz Lokanja.

Za zločin počinjen u selu Lokanj kod Zvornika sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine. Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Svjedok Bakir Husić je kazao da je snimao razmjenu tijela u februaru 1994. godine. Tada je, prema njemu, razmijenjeno od 30 do 33 tijela.

“Učestvovao sam u razmjenama, vidio sam te leševe… Ne bih znao šta se dogodilo”, rekao je Husić, dodavši da ne poznaje nijednog od optuženih.

Prije ove, Husić je, kako je kazao, snimao i razmjenu u junu 1993. na mostu koji vodi prema Teočaku, kao i plato na kojem su bila izložena tijela i vršeno prepoznavanje.

“Primijetio sam da su neki bili vezani žicom za vezanje željeza. Neki su imali ruke vezane na leđima, a neki ispred”, rekao je Husić, dodavši da je u jednom saponificiranom tijelu pronađena rolna toalet-papira.

Na tijelu zeta, kako je kazao, primijetio je rane od metka na nozi i grudnom košu.

Prema mišljenju svjedoka, te prilike su razmijenjeni posmrtni ostaci od 40 do 43 osobe za koje smatra da su žrtve stradale na području Lokanja.

Suđenje će se nastaviti 22. maja.

Lamija Grebo