Članak

U Miljevićima obilježeno stradanje vojnika JNA iz Dobrovoljačke

3. Maja 2017.14:56
U naselju Miljevići (Istočno Sarajevo) obilježena je 25. godišnjica stradanja pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

This post is also available in: English

Pododbor Vlade Republike Srpske (RS) za obilježavanje značajnih istorijskih događaja ranije je donio odluku da obilježavanja neće biti u Sarajevu.

“Muslimanske snage i muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo nisu nam dozvolili da postavimo spomen-ploču s urezanim imenima poginulih. I nisu nam dozvolili da naši pravoslavni sveštenici obave hrišćanski običaj. Tu uvijek postoji doza rizika. Mi ćemo se, kad se za to stvore uslovi, vratiti da obilježavamo godišnjicu na tom mjestu”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS-a.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić kazao je da su se delegacije okupile na obilježavanju jednog od najtragičnijih događaja u minulom ratu, naročito zbog načina kako su njihovi saborci poginuli.

“Možete vidjeti kako se to i danas, nakon 25 godina, prikazuje u jednom dijelu BiH. Nevjerovatno je da se tako odnosi prema ljudima koji su imali jedan najuzvišeniji cilj, a to je odbrana ustava i integriteta jedne države. Uvijek imamo dvije ili više istina a danas, i pored želje da obilježimo ovaj datum na način kako to srpski običaji i tradicija nalažu, nismo u mogućnost da to uradimo”, rekao je Savčić.

Za dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu još niko nije odgovarao pred pravosudnim institucijama. Istraga se vodi u Srbiji, a što je rezultiralo hapšenjem Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji te Jovana Divjaka u Austriji. Odlukama sudova Velike Britanije i Austrije oni nisu isporučeni Srbiji, već Bosni i Hercegovini.

Uporedo, u BiH postoji istraga o dešavanjima u Dobrovoljačkoj i, unatoč obećanjima rukovodećih iz Tužilaštva BiH, još uvijek nije podignuta optužnica.

Admir Muslimović


This post is also available in: English