Članak

Mandić i ostali: Generaliziranje po principu zločinaca

19. Aprila 2017.15:56
U nastavku suđenja za izazivanje mržnje ili nacionalno-vjerske netrpeljivosti, stručni svjedok Odbrana Milana Mandića i ostalih rekao je da u intervjuu nije korišten govor mržnje.

Mladen Dugonjić, profesor komunikologije na Komunikološkom fakultetu u Banjoj Luci, smatra da je Mira Kostović, jedna od optuženih, u intervjuu s prvooptuženim Mandićem koristila metodu “polustrukturiranog intervjua”.

“To je intervju s pitanjima i potpitanjima. Mandić u svojoj izjavi generalizuje, ali ne po etničkom principu, nego po principu zločinaca. U intervjuu koji sam analizirao nisam vidio govor mržnje. Govor mržnje podrazumijeva vrijeđanje, prezir, mržnju prema ugroženoj vrsti, kao što je etnička, spolna, seksualna. Zločinci nisu ili ne bi trebali biti ugrožena vrsta”, kazao je Dugonjić.

Na pitanje branioca Vlade Adamovića šta znači “Božija kazna”, parafrazirajući dio Mandićevog intervjua, svjedok Dugonjić je odgovorio da se radi o sintagmi koju je nemoguće dokazati, te da je to lični stav onoga ko je to izrekao.

Milanu Mandiću, predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, sudi se zajedno s uposlenicima “Elta” televizije – Dejanom Rakitom, Marijanom Savić i Mirom Kostović. Optuženo je i preduzeće “Stijena herc”. Tužilaštvo BiH optužilo je Mandića i ostale za izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje zbog izjave iz 2014. godine, kada je, između ostalog, kazao da je masakr Bošnjaka iz Srebrenice počinjen od snaga bosanskih Srba bio pravedna osveta.

Svjedok je dodao i to da je optužena novinarka Mira Kostović poštovala profesionalne standarde, te da nije uradila ništa pogrešno, imajući u vidu da razgovara sa osobom koja je pretrpjela ratne traume.

Na ovom ročištu je nastavljeno unakrsno ispitivanje optuženih Savić, Kostović i Rakite, koje je Tužilaštvo BiH pitalo da li bi opet objavili isti intervju, na što su svi odgovorili potvrdno.

Advokat Vlado Adamović je Sudu predao niz materijalnih dokaza kojima osporava optužbe Tužilaštva BiH.

Riječ je o “analizi ‘YouTube’ kanala televizije ‘Elta’” kojom se spori enormno velika gledanost intervjua, TV prilozima o drugim narodima kojima se spori optužba da je “Elta” srpska televizija, kako su ranije rekli svjedoci, medicinskoj dokumentaciji djeteta Dejana Rakite kojom se osporava njegovo prisustvo na poslu tokom nastanka intervjua, primopredaji uredničke dužnosti putem službenog maila, te prilog o humanitarnoj akciji za bolesno dijete bošnjačke nacionalnosti koju je pokrenula spomenuta televizija.

Također, u prilozima je, želeći dokazati da i “ljudi od struke” koriste sličan govor kao lični stav, dostavljen i CD sa emisijom “Odgovorite ljudima” u kojoj, prema Adamoviću, novinarka Dženana Karup-Druško izgovara rečenicu sličnu onoj zbog koje je optužen Mandić.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj.

Admir Muslimović