Članak

VSTV: Smanjiti ponavljanje konkursa i troškove

13. Aprila 2017.13:41
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) usvojilo je prijedlog da Komisija za imenovanja razmotri eventualne primjedbe i sačini korekcije na dokument „Politika izbora i imenovanja nositelja pravosudnih institucija“.

Monika Mijić, član VSTV BiH, kazala je da je uočila da se konkursne procedure ponavljaju i stvaraju dodatni troškovi jer kandidati ne zadovolje traženi broj bodova koji je na prvostepenim sudovima 90, a na višim 115 bodova.

„Tri puta se ponavlja konkurs za tužioca u Bihaću jer kandidat ima dva boda manje od traženog, a evo imamo i situaciju u Kantonalnom sudu u Sarajevu. (…) Također, ovaj dokument nije objavljen i ljudi koji bi se prijavili ne znaju da li imaju šansi ili ne“, kazala je Mijić, dodajući da je dosadašnja Politika imenovanja manjkava.

Predsjednik VSTV BiH, Milan Tegeltija je rekao da ovaj dokument nije objavljen jer je riječ o internom vodiču, koji ne može biti objavljen u službenim novinama, osim eventualno na internet stranici Vijeća.

„Politika imenovanja je i sačinjena da bismo održali minimum kvaliteta. (…) U pravu ste kada kažete da se kod sposobnosti nezavisnog prosuđivanja gleda na dužinu radnog vijeka i nemam ništa protiv da Komisija ponovo razmotri dokument“, naveo je Tegeltija, dodajući da je Politika imenovanja svakako potrebna.

Ružica Jukić, član VSTV BiH je kazala da se i ranije znao imenovati kandidat sa ocjenom tri, ali da se u praksi pokazalo da je dobar sudija.

„Međutim, kod biranja za više sudove rigoroznost mora postojati“, rekla je Jukić.

Mijić je kazala da je također uočila da u sastavu Komisija za obavljenje intervjua sa kandidatima za tužioce i sudije uvijek rade isti članovi VSTV, te da nisu podjednako zastupljeni sudije, tužioci i advokati. Ona je istakla da je nedavno vidjela da je na sjednici Podvijeća Federacije imenovano 12 Komisija u kojima je osam članova, dok ostalih sedam iz VSTV-a nije zastupljeno.

Njen prijedlog je bio da Komisije moraju biti usklađene sa zakonom i pravilnicima, te da poštuju jednaku nacionalnu i strukovnu zastupljenost, odnosno kada se na primjer bira sudija da u Komisiji od tri člana dva budu sudije. Predložila je i da Komisije budu sačinjene od četiri člana, te izrazila želju da i ona bude u Komisijama.

Tegeltija je naveo da su Komsije i do sada poštovale zakone i pravilnike, te da jeste primjećeno da iz objektivnih razloga, kao što je želja nekih članova advokata da ne budu u Komisijama, nisu bili zastupljeni svi članovi VSTV. Izglasano je većinom da će Komisije i ubuduće nastaviti raditi po zakonu i u skladu sa pravilnicima o podjednakoj zastupljenosti svih članova.

US Embassy - LogoOvaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

Džana Brkanić