Članak

Silos: Malo krvi po zidovima ćelije

13. Aprila 2017.14:18
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da je vidjela modrice na suprugu Risti Mijatoviću.

Mira Mijatović je navela da je njen suprug odveden iz kuće u Pazariću. Rekla je da je među policajcima koji su joj odveli muža prepoznala Muju Kazića i Avdu Mujana, koji su poslije dolazili da traže radiostanicu.

Svjedokinja Mijatović je izjavila da je zbog bolova u leđima kasnije išla kod ljekara u ambulantu, a tu je vidjela kako joj odvode supruga.

“On nije mogao stajati, modar, razbijena glava, vilica slomljena… On nije bio za prepoznati”, kazala je svjedokinja.

Mijatović je ispričala da je u Pazariću ostala do 1993. godine, kada je otišla na razmjenu u Hadžiće, gdje je ponovo srela supruga, koji joj je ispričao da su ga tukli Kazić, Mujan i Mirso Šabić.

Uz Šabića, za ratni zločin počinjen na području općine Hadžići optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember.

Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”. Prema optužnici, Šabić je bio komandir policije u Pazariću od početka juna 1992. godine. Ostali optuženi bili su u civilnim i vojnim strukturama te obavljali dužnosti u logorima.

Šabić je optužen i da je zajedno s drugim policajcima učestvovao u premlaćivanju Riste Mijatovića.

Drugi svjedok Blaško Pandurević rekao je da je, tokom zatočenja u “Silosu” u Tarčinu, upoznao “dobrih stražara, a i nekih malo nezgodnijih”.

“Strpaše nas u ćeliju, nas deset. U ćeliji je bilo malo krvi po zidovima”, kazao je Pandurević.

On je ispričao da je vidio kada je stražar Kalember rekao Marinku Krstiću da čučne i udario ga nogom u glavu.

Odgovarajući na pitanja Kalemberove Odbrane, svjedok je naveo da nikada nije opisivao Kalembera prilikom ispitivanja u istrazi.

Na pitanje branioca kako je izgledao Kalember, svjedok je rekao: “Tako kao taj što sjedi pored tebe.”

Nastavak suđenja zakazan je za 27. april.

Albina Sorguč