Članak

Bašić: Jahanje zatvorenika

7. Aprila 2017.14:24
Na suđenju za ratni zločin počinjen u Derventi, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako ga je tokom zatočeništva žena po imenu Azra “tri puta jahala” i držala mu nož u predjelu čela.

Stanimir Pijetlović je rekao da su ga nepoznati vojnici 26. aprila 1992. godine, zajedno sa ostalim mještanima naselja Čardak (općina Derventa), odveli u Dom vojske.

Prema svjedoku, uvedeni su u veliku salu u kojoj su bili civili i vojnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), a među kojima i žena po imenu Azra. Svjedok smatra da je ona bila šef.

“Azra kaže: ‘Haj'mo sad Vojvodu’, kaiš sveže oko vrata i ona uzjaše. Jahala je i mene”, izjavio je svjedok.

Pojasnio je da je to bilo na način da on klekne, onda ga svežu špagom ili kaišem, i jedan vuče a ona jaše.

“Na podu, dok me jahala, bilo je staklo i tepih, mislim. Mene je tri puta jahala… Mene je Azra najviše nogom udarala, gdje stigne”, ispričao je on.

Azra mu je, kako je dodao, prislonila nož na čelo i držala predavanje. Također tvrdi da je vidio kako je ona zatvoreniku Blagoju Đurašu urezala krst na čelu i presjekla žilu u predjelu vrata. Tada je svjedok izveden u podrumske prostorije pa Đuraša, kako je pojasnio, više nije vidio živog.

Odbrana optužene Azre Bašić je svjedoku predočila izjavu iz istrage u kojoj je naveo da je vojnik pod imenom Ivica prišao Đurašu i presjekao vene na njegovom vratu. On je to negirao, kazavši da to nije rekao i da stoji iza onog što je izjavio na suđenju.

Bašić je optužena da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. u prostorijama Doma Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvima, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Svjedok Radoslav Stojaković je kazao da ga je vojska uhapsila 26. aprila 1992. i odvela u Dom vojske u Derventi.

“Kad su nas doveli, počeli su nas maltretirati i udarati. Dole je bilo staklo i morali smo puzati. Tu je bila i Azra. Sjećam se da je imala nož. Odnosila se kao i svi vojnici. Udarala je sve. Zavisi kako je ko stigao na red… Vezali su nas kaišem i vukli po sali. Oko vrata svežu i jašu. Ne mogu reći je li me ona konkretno vezala i vukla”, posvjedočio je Stojaković.

Također, prisjetio se kada je Azra urezivala krst Đurašu u predjelu desnog bubrega, a on je natjeran da liže krv s njegovog tijela.

Treći svjedok Vujadin Đekić je potvrdio da je krajem aprila iste godine odveden u naselje Polje (općina Derventa), gdje je u jednoj kući bio maltretiran, te mu je vojnik pod nadimkom Italijan zabio nož u ruku.

Dan poslije, kako je izjavio, odveden je u Dom vojske, gdje su ih vojnici udarali.

“Bila je jedna žena. Mislim, ova gospođa ovdje… Kad je krenulo zlostavljanje, bila je tu. Vidio sam da je kleknula kod Blagoja. Da li ga je ona ubila ili nije, ne znam. Nakon toga mi smo spušteni u podrum”, rekao je on.

Također je dodao da njega Azra nije maltretirala.

Suđenje se nastavlja 21. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija