Članak

Miletić: Odbrana osporava zakonitost istrage

6. Aprila 2017.16:39
Na suđenju suspendovanoj sutkinji Azri Miletić za korupciju, Odbrana je uložila materijalne dokaze za koje tvrdi da pokazuju da su istraga te posebne istražne radnje vođene nezakonito.

Braniteljica Jesenka Rešidović je među materijalnim dokazima predočila dokumente, kako je pojasnila, na okolnosti nezakonitog davanja imuniteta svjedoku S-1, a potom na njegov kredibilitet i navode o kojima je svjedočio.

Suprotno onome što je svjedočio, prema Rešidović, svjedok nije nikada radio u policiji niti bio pripadnik specijalne policije, što pokazuju dokumenti koje su Odbrani dostavljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo i Federalnog MUP-a, te Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo.

Na okolnost, po Odbrani, nezakonitosti naredbi za sprovođenje posebnih istražnih radnji u ovom predmetu, predočeno je nekoliko naredbi Suda BiH, te po jedan akt državnog Suda i Tužilaštva.

Nekoliko novinskih članaka s portala o vremenskoj prognozi s kraja januara 2015., kao i dopis Federalnog hidrometeorološkog zavoda, uloženo je na okolnosti nepouzdanosti službenih zabilješki i izvještaja koji su sastavljeni tokom istrage, naročito onih o “navodnim” namjerama optužene.

“Radi se o znanju, ne samo optužene nego svakog građanina, o vremenskoj prognozi koja se najavljuje i objavljuje u sredstvima informisanja. Bio je sadržaj SMS poruke u kojoj optužena piše: ‘Vrijeme se mijenja.’ U službenom izvještaju Državne agencije za istrage izaštitu (SIPA) ovlaštena službena osoba je navela kao komentar ‘da se radi o nekoj šifrovanoj poruci upućenoj S-1’”, rekla je braniteljica.

Uloženi su i dokumenti na okolnosti nezakonitog vođenja istrage Tužilaštva BiH i pouzdanosti navoda postupajućeg tužioca. Braniteljica je pojasnila da je, nezakonito i protivno naredbi Suda BiH, izvršen pretres računara jedne od svjedokinja u ovom predmetu, te da se nezakonito došlo do podataka i materijala sa istog računara.

Najviše dokumenata Odbrana je uložila na okolnosti nezakonitog provođenja istrage, kao i razloga i motiva za prisluškivanje optužene mnogo prije nego su određene posebne istražne radnje. Odbrana je to pokušala obrazložiti ulaganjem naredbi Tužilaštva BiH prema SIPA-i i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), dopisa i žalbi Odbrane bivšoj predsjednici Suda BiH za traženje informacija, ali i Ombudsmanima za ljudska prava i Ministarstvu sigurnosti.

“Aktom Tužilaštva je naređeno OSA-i da pruža SIPA-i tehničku asistenciju u provođenju posebnih istražnih radnji po naredbi Suda BiH. Ta naredba se odnosi samo na krivično djelo ‘davanje dara ili drugih oblika koristi’ i ne spade u djela za koja OSA može postupati po zakonu”, naglasila je braniteljica.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića i ostalih.

Predočeno je i rješenje direktora OSA-e kojim je uvažena žalba optužene i dozvoljen pristup traženim informacijama, iz razloga što je okončana istraga protiv Miletić i podignuta optužnica.

“Iz istog akta se vidi da je praćenje komunikacija trajalo od 21. novembra 2014. do 17. marta 2015. godine, te je jasno da su mjere prisluškivanja započele prije posebnih istražnjih radnji i od njih su duže trajale”, kazala je braniteljica, te dodala da su posebne istražne radnje započete sredinom januara 2015. godine.

Na većinu materijalnih dokaza Odbrane tužilac Džermin Pašić je dao prigovor relevantnosti, a za neke od dokumenata je rekao da ih Tužilaštvo nije uložilo kako se ne bi opteretio sudski spis.

Nastavak suđenja je planiran za 13. april.

Haris Rovčanin