Članak

Zovko i ostali: Dokaz koji pobija navod Odbrane

5. Aprila 2017.11:57
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Čapljini, Tužilaštvo BiH uložilo je dokaz kojim želi pokazati da optužni Nikola Zovko nije bio zamjenik komandira Policijske uprave (PU) Čapljina.

Tužilac Stanko Blagić je rekao da se radi o dokazu od 19. augusta 1993. godine, na kojem se vidi da je tek tada išao prijedlog da se Velimir Popović imenuje za zamjenika.

Odbrana Zovke je prigovorila na dokaz, naglasivši da prijedlog za imenovanje Popovića nije realiziran, već je samo bio na papiru.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Optuženi su i za nečovječno postupanje i protivzakonito zatvaranje.

Suđenje će se nastaviti 12. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija