Članak

Mahmuljin: Vojna policija nije istraživala ratne zločine

5. Aprila 2017.17:37
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločin počinjen u Vozući kod Zavidovića, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da Vojna policija nije istraživala ratne zločine.

Zaim Mujezinović, nekadašnji komandant bataljona Vojne policije u Trećem korpusu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), rekao je da mu nije poznato da je Vojna policija ikada istraživala navodne ratne zločine pripadanika odreda “El-Mudžahidin”.

Svjedoku je prikazan dokument prema kojem su pripadnici jedinice “El-Mudžahidin” dvije osobe “zaklali”, a njihove glave nosili i pokazivali, na što je on izjavio da Vojna policija to nije istraživala. Mujezinović je dodao da nikada nije dobio naređenje od službe vojne bezbjednosti da istraži ubistva ratnih zarobljenika.

“Nisam upoznat sa ovim krivičnim djelom”, kazao je svjedok.

On je dodao da je u borbenim dejstvima jasno propisan postupak s ratnim zarobljenicima.

“Organ bezbjednosti jedinice koja zarobi ima mogućnost kratkog ispitivanja, a poslije ta lica putem Vojne policije budu predata u centar za prihvat ratnih zarobljenika. Prvo u Zavidoviće, a onda u Kazneno-popravni dom u Zenici”, rekao je svjedok, kojem je prezentovan i dokument o postupanju s ratnim zarobljenicima koji je potpisao komandant Trećeg korpusa ABiH Sakib Mahmuljin.

U operaciji “Farz 95”, naveo je svjedok Mujezinović, angažovan je bataljon Vojne policije, ali on ne zna da li je odred “El-Mudžahidin” u toj akciji imao zarobljenika. Kazao je da nije upoznat sa strukturom grupe stranih državljana, te da s njima nije imao bilo kakav kontakt, kao i da nije dobio informacije o zlostavljanju osoba u kampu “Kamenica”.

Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa ABiH, optužen je jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Odgovarajući na pitanja optuženog Mahmuljina, svjedok je potvrdio da je služba vojne bezbjednosti mogla komandanta upoznati samo sa provjerenim informacijama.

Na upit ko je dužan da reaguje ako dođe do otimanja ratnih zarobljenika od neke jedinice, svjedok je odgovorio da je komandant divizije prvi u lancu, te da je njegov zadatak da angažuje pripadnike Vojne policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april.

Albina Sorguč