Članak

Babić Ljuban i ostali: Optuženi pucao u Alića

5. Aprila 2017.15:53
Na suđenju za zločine počinjene u selima Ekići i Alići (općina Bosanski Novi), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je bio prisutan kada je optuženi Ljuban Babić pucao u Mensuda Alića.

Zaštićeni svjedok S-1 je naveo da je u junu 1992. godine s Mensudom Alićem traktorom krenuo u selo Blagaj (općina Bosanski Novi) kada ih je na putu zaustavila grupa vojnika.

“Na putu Milenko Brčin, Rajko Karlica i Željko nas zaustavljaju. Bili su neki u civilu, neki u uniformi. Kaže Brčin da ja idem, a da Menso ostane. Ja nisam htio ići. Utom, traktorom dolaze Ljuban Babić, Dragan Balaban i Mića Karlica… Imaju oružje”, prisjetio se S-1.

Prema njegovim riječima, tada je Ljuban Babić gurnuo Alića niz put i ispucao rafal u njega.

Nakon tog događaja, S-1 se, kako je kazao, vratio kući, ali nikome nije mogao ispričati šta se desilo. Te noći su, izjavio je, njegovoj kući došli Ranko Baltić i Milenko Brčin i pitali ga da li nekoga krije. Kada je svjedok odgovorio negativno, oni su otišli.

“Porodicu Alića poznajem. Mesudova žena je samo pitala hoću li pred sudom reći ko ga je ubio. Rekao sam: ‘Hoću, što neću’… Njegovom bratu sam rekao ko je to uradio”, kazao je svjedok.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ostoja Balaban, Ratko Goronja, Nikola Reljić, braća Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab. Na teret im je stavljeno i da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije te paravojnih formacija, 22. juna 1992. ubili 24 osobe u zaseocima Alići i Ekići.

Odbrana optuženog Ljubana Babića je svjedoku predočila izjavu iz istrage u kojoj je rekao da je čuo Mensudov jauk i rafal, ali da nije vidio ko ga je ubio. Svjedok je pojasnio da 2006. godine nije smio reći istinu u Banjoj Luci jer se bojao za svoju sigurnost. Istaknuo je da mu nije niko prijetio i da ostaje kod onoga što je ispričao u sudnici.

Svjedok je također pojasnio da je, u trenutku ubistva Alića, bio pored traktora, te da ne zna zašto u iskazu iz 2011. stoji da je bio na traktoru i krenuo s tog mjesta kada je Babić pucao.

Suđenje se nastavlja 12. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija