Članak

Marković i ostali: Zatraženo ukidanje presude za zločin u Karačićima

3. Aprila 2017.15:50
Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su osmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) oslobođena krivice za zločin počinjen u selu Karačići kod Rogatice u septembru 1992. godine.

Tužilac Seid Marušić zatražio je ukidanje oslobađajuće presude zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Tužilaštvo ostaje u cijelosti kod svih žalbenih navoda da se presuda ukine i održi pretres pred Apelacionim odjeljenjem”, kazao je Marušić, dodavši da je Prvostepeno vijeće izvelo pogrešan zaključak o odlučujućim činjenicama u predmetu.

Prvostepenom presudom iz augusta prošle godine oslobođeni su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija i Miloš Vukašinović. Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Kušić, Božović, Perković, Gluhović, Radović i Vukašinović pripadnici ove jedinice.

Oni su oslobođeni optužbe da su u rogatičkom selu Karačići strijeljali i zapalili 20 Bošnjaka. Prvostepeno vijeće je zaključilo da su iskazi očevidaca RM-1 i RM-2 nesigurni, nepouzdani, neuvjerljivi te protivrječni.

Odbrane svih optuženih su zatražile da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i da se potvrdi prvostepena presuda.

Zorana Čarkić, braniteljica Radomira Markovića, kazala je da su ključni svjedoci Optužbe davali više izjava u kojima je uočeno dosta kontradiktornosti.

Kušićev advokat Krešimir Zubak rekao je da svi provedeni dokazi pobijaju iskaze RM-1 i RM-2, naglasivši da je i tužilac u završnoj riječi kazao da nisu konzistentni.

Marušić je naveo da su ovi svjedoci stalno bili pod pritiskom i da su primali prijetnje. Zbog toga, kako je rekao tužilac, tražen je i pritvor za neke od optuženih.

Perkovićev advokat Veljko Čivša kazao je da to nije istina jer je prijedlog Tužilaštva BiH odbijen, te je utvrđeno da svjedoci nisu bili pod pritiskom.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

Albina Sorguč