Članak

Bašić: Azrini udarci

31. Marta 2017.12:12
Na suđenju za zločine počinjene u Derventi, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da su vojnici u Domu vojske u tom gradu početkom rata bili pod komandom žene koja se zove Azra i koja je zlostavljala zarobljenike.

Zoran Radišković je ispričao da je 26. aprila 1992. godine, zajedno s komšijama, zarobljen i odveden u salu Doma vojske u Derventi. Izjavio je da ih je po dolasku manja žena, koju su vojnici zvali Azra, počela tući i naredila im da se skinu.

“Prije nego su nas poskidali do pasa, uzeli su novac… Dinare smo morali jesti. Vojnik je naredio. Njih nekoliko su baš bili pod njenom komandom. Idu uz nju, slušaju je. Vojnik ju je pitao: ‘Šta ćemo s njima?’, a ona je rekla: ‘Pobit ćemo sve.’ Jedan udarac sam dobio od nje, držala je zavoj u ruci. Udarila me u lijevo rame”, prisjetio se svjedok.

Radišković je kazao da je vidio i kako je Azra udarala Blagoju Đuraša, a zatim kako vadi nož iz čizme.

“Čuo sam da je zakrkljao, kao da gubi dah… Vidio sam Blagoju, leži na podu… Izveli su me u podrum, a on je ostao gore”, dodao je svjedok.

Azra Bašić je optužena da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvima, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Drugi svjedok Ilija Ćuk je također naveo da je 26. aprila odveden u Dom JNA u Derventi, gdje je maltretiran.

“Sjećam se da je mene udarala Azra nekim štapom. Sjekla je čakijom krstove na leđima i slovo S na čelu… Govorili su: ‘Sve je dobro dok ne dođe Azra.’ Ona me u par navrata udarala palicom po leđima i nekoliko puta po glavi. Bila je niska, deblja žena crne kose”, rekao je svjedok.

Ćuk je također svjedočio zlostavljanju Đuraša, te je kazao da ga je Azra oborila na pod i ubola čakijom.

“Ja tvrdim da ga je ona zaklala. Azra je izvadila nož i stavila pod vrat. Mogao sam vidjeti, vidio sam, i to je to… Nisam je poznavao, neko je govorio da je udata za nekog Bašića”, izjavio je svjedok.

Treći svjedok Savo Nedinić je rekao da je bio zatvoren u Domu vojske u Derventi. Po dolasku, kazao je, počelo je verbalno i fizičko maltretiranje civila, te su morali gutati so, skinuti se do pasa i biti bosi.

“Sjećam se da sam dobio naređenje da ližem krv s pokojnog Đuraša. Krkljao je, ne znam je li bio mrtav. Vojska mi naredila. Igrali smo kolo bosi, a na podu staklo… Ne sjećam se šta je bilo sa Đurašem”, ispričao je on.

Suđenje se nastavlja 7. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija