Članak

“Silos”: Bez saznanja o uputstvu za svjedočenje

30. Marta 2017.15:12
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedoci Tužilaštva BiH su rekli da nikada nisu vidjeli uputstvo za svjedočenje u predmetu “Silos”.

Vinko Lale, sekretar Udruženja logoraša regije Birač, koji je 2012. već svjedočio u ovom predmetu, kazao je pred Sudom BiH da nije sačinjavao upute za svjedočenje, kao i da to nije činio bilo ko iz njegovog udruženja.

Nakon što mu je prikazano uputstvo s preporukama za svjedočenje, Lale je rekao da ga prvi put vidi.

“Naši dokumenti imaju logo logoraša Srpske, čak u ovom fontu i format slova nikad ne pišem. Nigdje veze, ni sa mnom ni s mojim udruženjem, zaista nema. Ovo nikad nisam vidio, a ne pisao”, kazao je Lale.

Na pitanje Odbrane, Lale je odgovorio da nije pojedinačno razgovarao sa svim članovima udruženja o tome da li je neko od njih napisao uputstvo.

“Naravno da nisam sa svima. Mogu tvrditi za članove predsjedništva, za ostale ne mogu”, izjavio je Lale.

Lale je potvrdio da je Goran Golub član Udruženja logoraša regije Birač. Golub je prethodno na ovom suđenju rekao da je dobio uputstva za svjedočenje iz udruženja logoraša, ali da nije postupao po njima, nego da je pričao istinu.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Nermina Kalembera i Šerifa Mešanovića. Oni su, prema optužnici, obavljali funkcije u civilnoj, vojnoj i policijskoj vlasti.

Drugi svjedok Dragan Regoja, sekretar Udruženja logaraša u Bijeljini, kazao je da u njegovom udruženju ne postoji osoba koja sačinjava upute za svjedočenje.

“Ovo ja nisam vidio. Vidio sam na internetu pojedina zaglavlja. Moguće je na internetu naći ovih podataka”, rekao je svjedok nakon što mu je prikazan dokument uputstva.

On je naveo da ne postoji “Silos udruženje logoraša”.

Odbrana Nermina Kalembera u spis je uložila uputstvo kao materijalni dokaz.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. april.

Albina Sorguč