Članak

Miletić: Prodaja jednog za kupovinu drugog stana

30. Marta 2017.17:18
Na suđenju sutkinji Azri Miletić za korupciju, svjedok Odbrane je ispričao da je optužena imala dio sredstava za kupovinu stana, a ostatak je planirala dati kada proda drugi stan.

Svjedok Džemal Sakić je rekao da optuženu poznaje niz godina te je pojasnio da je kao policajac radio uviđaje saobraćajnih nesreća, a Miletić je tada bila “jedan od dobrih sudija” u Lukavcu.

Sakić je kazao da je Miletić jedne prilike sreo u Tuzli, te je uputio svom starijem sinu, koji se bavio građevinom i stanovima sa firmom “Dženex”.

“Krajem 2012. ili početkom 2013. vidio sam gospođu Azru u Tuzli, gdje smo razgovarali o stanu. Predočila je tada šta može, a šta ne može, a ja sam je uputio na sina Dževada i rekao mu da će doći gospođa Azra”, naveo je svjedok te dodao da ne zna o čemu je sa Dževadom razgovarala jer tome nije prisustvovao.

Poslije mu je, kako je kazao Sakić, Miletić rekla da bi dio novca mogla dati, a ostalo bi predala nakon prodaje očeva stana. Pred objektom u kojem je stan bio, svjedok je, kako je kazao, vidio Miletić, koja mu je tada govorila o promjeni klima-uređaja, što je, po njemu, bilo dozvoljeno.

“Popili smo kafu i rekla mi je da će i bojler promijeniti. Ponudio sam da je odvezem do skladišta da vidimo zašto bojler nije na vrijeme isporučen. Radnik u skladištu je rekao kako je bojler naručen, ali nije isporučen. Razgovor koji smo tada vodili više je bio prijateljski. Nisam se puno upuštao u razgovor oko kupovine stana, jer je to bilo na Dževadu”, ispričao je svjedok.

Kasnije su, istakao je Sakić, na televiziji vidjeli da je Miletić uhapšena, te su on i njegov sin bili u šoku. Sin je svjedoku kazao da Miletić odustaje od stana zbog nekih problema.

Odgovarajući na pitanja tužioca, svjedok je naveo da ne zna odakle su sredstva za klimu i bojler, ali da mu je radnik u skladištu rekao da je bojler plaćen.

I na upit optužene da li je kazala da ima nešto sredstava kao avans, a da će ostatak uslijediti nakon prodaje stana, svjedok je odgovorio pozitivno.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića i ostalih.

Drugi svjedok Odbrane, Kemal Duraković je rekao da ga je s Miletić upoznao S-1. Prethodno je govorio o svom poznanstvu sa S-1, koji je svjedoku, kako je izjavio, pričao da ima neke nekretnine i hale, da ima kontakte s biznismenima i da mu je finansijska situacija dobra. Ispričao je i kako su krajem 2014. trebali skupa da idu na Kipar, ali i da je S-1 u zadnjem trenutku otkazao zbog nekih obaveza.

Duraković je kazao da se sastao s Azrom Miletić početkom 2015. godine, kada mu je ona rekla da joj se S-1 ne javlja i da joj treba pomoć.

Prema riječima Durakovića, on je saznao da je S-1 optuženoj trebao dati pozajmicu, a koliko se sjeća, Miletić je spominjala neki stan.

Svjedok je dodao da mu je Miletić tada kazala i da joj prisluškuju telefon, što mu je bilo “smiješno i nepojmljivo”.

Nastavak suđenja planiran je za 6. april.

Haris Rovčanin