Članak

Krsmanović: Veća kazna ili ukidanje presude

30. Marta 2017.12:11
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Milenku Krsmanoviću, osuđenom na tri godine zatvora zbog ometanja rada pravosuđa, izrekne veća kazna, dok njegova Odbrana smatra da se treba održati novo suđenje.

Žalbu na prvostepenu presudu uložilo je Tužilaštvo BiH zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnoj sankciji.

Tužilac Džermin Pašić je naveo da u cijelosti ostaje kod žalbenih navoda, te je zatražio da Apelaciono vijeće optuženog proglasi krivim i za dio za koji je oslobođen prvostepenom presudom. Tužilac je predložio da se žalba Odbrane odbije kao neosnovana.

Krsmanovićev branilac Mithat Kočo je ostao kod navoda iz žalbe, koja je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji.

Osvrnuo se branilac i kratko na nadležnost Suda BiH u ovom predmetu.

“Sud BiH nije nadležan za ovaj predmet, odnosno mogao je biti nadležan samo ako je povrijeđen Krivični zakon BiH, a u ovom slučaju nije”, dodao je Kočo te zatražio da se žalba Tužilaštva u cijelosti odbije kao neosnovana.

Prvostepenom presudom od 18. novembra 2016. Krsmanović je proglašen krivim za podstrekivanje na ubistvo advokata Muhidina Kape, koji je svjedok u postupku protiv Krsmanovića za ratni zločin, te je stupio u kontakt s Daliborom Vaskovićem nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega za ratni zločin.

Njih dvojica su se 2015. godine sastali dva puta s ciljem dogovora o Kapinom ubistvu, te je Vasković optuženom lažno obećao pomoć, a Krsmanović njemu putničko vozilo ili 50.000 KM za otmicu ili insceniranje saobraćajne nesreće.

Istom presudom oslobođen je optužbe da je dogovarao Kapino ubistvo na Trebeviću.

Odluku o žalbama Tužilaštva i Odbrane u ovom predmetu Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

Haris Rovčanin