Članak

Zovko i drugi: Dokazi o bezbjednosnom stanju

22. Marta 2017.12:40
Na suđenju za zločine počinjene u Čapljini, Odbrana Ivice Čuture uložila je materijalne dokaze kojima želi pokazati kakvo je bilo bezbjednosno stanje na području te općine.

Branilac Branko Karadeglić je uložio jedan materijalni dokaz kao svoj, a za devet preostalih je kazao da su već uložile druge Odbrane.

“Sve ove dokaze predlažemo na okolnosti odnosa između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u inkriminisanom periodu i na terenu, odnosno stanja na terenu u bezbjednosnom smislu”, rekao je Karadeglić.

Tužilaštvo BiH je navelo da ostaje kod prigovora koje je ranije uložilo na ove dokaze.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina) tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Optuženi su i za nečovječno postupanje i protivzakonito zatvaranje.

Na ovom ročištu je održana i statusna konferencija na kojoj je Sudsko vijeće odbilo prijedlog Državnog tužilaštva da sasluša dva svjedoka, ali je prihvatilo ulaganje jednog materijalnog dokaza i jednu dopunu vještačenja.

Suđenje će se nastaviti 5. aprila.

Lamija Grebo