Članak

Jurić: Zatraženo oslobađanje za zločin u Odžaku

21. Marta 2017.12:51
Odbrana Ilije Jurića zatražila je od Trećestepenog vijeća Suda BiH da ukine presudu za njihovog branjenika i oslobodi ga odgovornosti za ratni zločin u Odžaku, odnosno silovanje jedne osobe.

Drugostepenom presudom Suda BiH Jurić je osuđen na šest godina zatvora da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zajedno sa drugim osobama silovao Milicu Đekić. Istom presudom oslobođen je optužbi za fizičko maltretiranje. Jurić je prvostepenom presudom bio oslobođen svih optužbi.

Jurićev branilac Borislav Pisarović je kazao da drugostepeno vijeće nije navelo valjane razloge za ukidanje oslobađajuće presude već su samo proveli dokaze.

“Drugostepeno vijeće je propustilo da izvrši svjesnu i objektivnu procjenu dokaza, što se vidi u odluci koja je zasnovana na svjedočenju Milice Đekić. Postavlja se pitanje zašto se u izreci presude ne navode i ostali učesnici u kritičnoj noći”, naveo je Pisarović.

Prema njegovim riječima, iskaz oštećene Đekić je vrlo upitan, netačan i iskonstruisan, pa ne može “proći objektivnu provjeru”.

Odbrana se osvrnula na iskaz Ljubice Lešić, koji je pročitan u sudnici. Prema braniocu, taj iskaz je najpouzdaniji jer poznaje Jurića i kritične noći ga nije prepoznala.

“Lešić nije spomenula prisustvo Jurića ni na jednoj lokaciji na kojoj su bile. Dok Đekić kaže da je te ljude prepoznala po glasovima”, pojasnio je branilac.

Dodao je da je prvostepeno vijeće dalo valjane razloge i zaključilo da Jurić nije počinio krivično djelo.

Tužilaštvo BiH smatra da izjave Odbrane nisu osnovane i bazirane na dokazima. Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je Đekić govorila o silovanju u toku rata i nije tačno da spominje Jurića samo na glavnom pretresu.

“Pet puta je davala izjave i svaki put je tvrdila isto, bez razlika u ključnim činjenicama… Nije tačno da postoje razlike u izjavama Lešić i Đekić”, rekao je tužilac Janjić.

Trećestepeno vijeće će odluku o žalbi donijeti naknadno.

Emina Dizdarević Tahmiščija