Članak

Miletić: Kredibilitet svjedoka doveden u pitanje

16. Marta 2017.16:50
Na suđenju suspendovanoj sutkinji Suda BiH Azri Miletić za korupciju, Odbrana je započela sa izvođenjem dokaza reprodukovanjem presretnutih telefonskih razgovora.

Kako je pojasnila braniteljica Jesenka Rešidović, prisluškivani razgovori su već uloženi kao dokazni materijal Tužilaštva BiH, koji Odbrana smatra nezakonitim. U sudnici je prezentirano više razgovora koje su vodili Senad Šabić i svjedoci S1 te S3, a kojima Odbrana, kako je rečeno, dovodi u pitanje kredibilitet svjedoka S1.

Rešidović je navela kako se iz razgovora da naslutiti da je S1 bio “u nekim sumnjivim poslovima”.

U jednom od razgovora koji vodi sa Šabićem, S1 govori: “Počeo sam u svoje laži da vjerujem, meni se čini”.

Reprodukovan je i razgovor u kojem S1 govori Šabiću: “U utorak to ide prema tebi, u srijedu bi to trebao imati u rukama, u utorak će sigurno krenuti”. U nastavku konverzacije se govori “možda će nam i u utorak trebati” fizički, a sutra samo kopija, da ne zna naš jezik, te da kod notara treba naći prevodioca.

Tužilaštvo BiH je, istakla je braniteljica, tvrdilo da izjavom “u utorak to ide prema tebi”, S1 prenosi Šabiću šta mu je rekla optužena Miletić, ali da je preslušavanjem razgovora jasno da to nema veze sa njom niti se može izvući zaključak šta je to nešto što “bi trebao imati u rukama”.

Braniteljica je rekla i da jedan od razgovora koji je Tužilaštvo BiH reproduciralo, apsolutno nije vezan za optužnicu. U tom razgovoru, kako se moglo čuti, S1 i Šabić spominju pšenicu iz Mađarske, da se čeka faktura, te da će se kod notara napraviti ugovor.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića i ostalih, među kojima je bio i Šabić, koji je također optužen u ovom predmetu, ali je postupak u odnosu na njega odvojen s obzirom na to da se nalazi u bjekstvu.

Tužilac Džermin Pašić je na skoro svaki prezentirani razgovor uložio prigovor relevantnosti, te dodao da će se pojedinim konverzacijama samo opteretiti sudski dio spisa.

Prije reprodukcije razgovora, braniteljica je rekla da je Odbrana ranije u kratkim crtama, u mjeri u kojoj je mogla, iznijela svoje tvrdnje, te je naglasila da navodi iz optužnice nisu tačni. Rekla je i da je tvrdnja Odbrane da optužena nikada, pa tako ni u predmetu “Brkić i ostali”, nije zahtjevala niti primila dar, te da nije postupala protivno odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH.

“Posao sudije je uvijek obavljala zakonito i sa najvećim stepenom profesionalne etike, onako kako je zakon nalagao, a ne kako je neko očekivao”, dodala je Rešidović.

Prigovorila je braniteljica i na zapisnike iz istrage koji su svjedocima predočavani tokom suđenja, a koje je tužilac uložio na ročištu održanom prije ovog, te navela da se prethodni iskaz može cijeniti samo u obimu koji je predočen svjedoku, ali ne na štetu optužene.

Nastavak suđenja je 30. marta, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Odbrane.

Haris Rovčanin