Članak

Mahmuljin: Strane borce “ubacile” obavještajne službe

15. Marta 2017.17:21
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločin počinjen na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Državnog tužilaštva je kazao da su strane borce u BiH ubacile strane obavještajne službe preko međunarodno akreditovanih snaga.

Trećeg dana svjedočenja, Ekrem Alihodžić je kazao da su strani borci u BiH došli preko Hrvatske. Kao bivši načelnik službe vojne bezbjednosti u Trećem korpusu Armije BiH (ABiH) tvrdi da je bilo nemoguće pratiti tačne informacije o stranim borcima, uključujući i njihov identitet.

“Ponašanje tih ljudi je uticalo i remetilo tradiciju našeg domaćeg stanovništva”, dodao je svjedok.

Na upit da li su strani državljani predstavljali bezbjednosni rizik, Alihodžić je odgovorio da su tako sagledavani.

Svjedok je kazao da nikad nisu došli do dokumenata stranih državljana, naglasivši da ih nisu ni tražili. Dodao je da ne zna ni kome su se javljali dolaskom u Zenicu.

Alihodžić je potvrdio navode optuženog Sakiba Mahmuljina da bi se, u slučaju da je ABiH ušla u konfrontaciju sa Odredom El-Mudžahidin, oni ponašali prema njima kao da su neprijateljska sila.

Mahmuljin, komandant Trećeg korpusa ABiH, optužen je jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Svjedok je naveo da je komandant bio zainteresovan da sve jedinice funkcionišu u sistemu rukovođenja i komandovanja, ali i da je bilo zadržavanja informacija na nižim nivoima.

Na upit da li komandant Divizije ili korpusa treba da poduzme radnje kada Vojna policija zarobi grupu zarobljenika i pod prijetnjom oružjem ih preuzme El-Mudžahidin, svjedok je odgovorio da je komandant Divizije trebao poduzeti mjere isti dan kada je saznao.

Potvrdio je da je komandant  Divizije imao instrumente da djeluje na terenu.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april.

Albina Sorguč