Članak

Maksimović i ostali: Osveta dva momka

13. Marta 2017.15:00
Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da mu je kolega iz Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik kazao da su mještani ubili Bošnjake u selu Lokanj kod Zvornika.

Raco Jovanović je rekao kako misli da se događaj u Lokanju desio u julu 1992. godine, istaknuvši da on nije bio aktivni učesnik.

“U jutarnjim satima čula se pucnjava. Neko od mještana je rekao da Lokanj gori. Sa kolegom iz Gornjih Krčina sam otišao u Lokanj i vidio veliku gužvu i masu vojske”, opisao je svjedok.

U Lokanju je on, kako je kazao, vidio Gorana Maksimovića i pitao ga za pripadnike policije, a on mu je odgovorio da su živi.

Kolega Stevan Simić, koji je sa Jovanovićem krenuo iz Krčevina, ostao je u Lokanju. Svjedok je objasnio kako je kasnije čuo da je ostao da ispita sedam ili osam zarobljenika.

Dok je bio u Lokanju, svjedok je, kako je naveo, vidio jednog zarobljenog momka koji sa rukama na leđima ulazi u zgradu u kojoj je bio Simić i još jedno vojno lice.

On je ustvrdio da mu je kolega Đoko Đukić, kad su se vratili iz Krčina u Ugljevik, pričao da je bilo sedam ili osam ljudi odvojenih za ispitivanje. Na upit šta je bilo sa zarobljenim muslimanima, svjedok je odgovorio kako je poslije čuo od Đukića da su svi pobijeni kako bi mještani osvetili dva momka koja su poginula tokom prolaska kolone.

Kako je Jovanović kazao, muslimani su pronađeni u nekoj ledini, uvali, dok su žene i djeca odvojeni i poslani za Zvornik autobusom.

Za zločin počinjen u selu Lokanj kod Zvornika, sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine. Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Svjedok Mlađen Jović je kazao kako je čuo da je dolazila neka vojska iz Ugljevika u Lokanj, gdje je on bio mobilisan kao vojnik. Svjedok je potvrdio da mu je u ljeto 1992. poginuo rođak, kao i još tri osobe iz Lokanja i da je čuo da je nešto muslimana pohvatano iz Teočaka.

“Poslije sam čuo da su gore nastradali, pobijeni”, kazao je Jović.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. mart.

Albina Sorguč