Članak

Žalba bivšeg konzula u Parizu uprkos priznanju

10. Marta 2017.15:58
Odbrana bivšeg bh.

konzula u Parizu Velida Hamidičevića, koji je nakon priznanja krivice osuđen na 11 mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja, uložila je žalbu tvrdeći da je u ovom slučaju došlo do povreda krivičnog postupka.

Hamidičević i njegova advokatica Senka Nožica nisu prisustvovali ročištu, a Apelaciono vijeće je kazalo da su pisanim putem uložili žalbu na presudu iz novembra prošle godine, zbog, kako su naveli, propusta Tužilaštva BiH da uloži dokaze koji potvrđuju krivicu optuženog.

Kako je navedeno u žalbi Odbrane, presuda nije definirala koji zaključci se izvlače iz kojih dokaza Optužbe.

Na ovu žalbu Tužilaštvo BiH je dalo odgovor s preporukom da je Sud treba odbaciti kao neosnovanu.

Tužiteljica Diana Kajmaković je napomenula da u slučaju sporazumnog priznanja krivnje Državno tužilaštvo nije obavezno izvoditi dokaze.

“Nažalost, mislim da žalba ima za cilj odugovlačenje plaćanja i što dužeg ostanka optuženog na radnom mjestu u Ministarstvu vanjskih poslova”, rekla je Kajmaković.

Bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osuđen na 11 mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Presudom je od Hamidičevića oduzeta imovinska korist od 5.250 eura. Iznos od 5.050 eura je dužan uplatiti u roku od tri mjeseca nakon što presuda postane pravosnažna, dok je iznos od 200 eura oduzet od njega prilikom pretresa.

Državni sud je prihvatio sporazum kojim je Hamidičević priznao krivicu da je od decembra 2014. do juna prošle godine, kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH. Na taj način, kako se navodi u presudi, nezakonito je stekao više od 10.000 konvertibilnih maraka (KM).

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbi Odbrane.

Elameri Škrgić Mikulić