Članak

Bašić: Zatvorenici jeli novac

10. Marta 2017.13:43
Svjedoci Državnog tužilaštva su rekli kako su u aprilu 1992. godine u Domu vojske u Derventi vidjeli da je “Azra ubola nožem u vrat” Blagoju Đuraša.

Dragan Kovačević i Miroslav Dujaković su ispričali kako su živjeli u derventskom naselju Čardak do 26. aprila 1992. godine, kada su privedeni s komšijama u salu Doma vojske.

Kovačević je kazao da je tu zatekao ljude gole do pojasa kako stoje u redu, te da su on i osobe dovedene s njim poredani u drugi red. Napomenuo je da su i oni morali da se skinu, te da su kupljene pare i dragocjenosti.

“Jedni su puzili po staklu, jedni su lajali kao psi i držani za konopac”, izjavio je svjedok, dodavši da su devize odvajane, a da su zatočenici morali jesti jugoslavenski novac te su bili zasipani solju.

Prema svjedoku, bili su tučeni. “Svi su se pozivali na Azru. Jedinu ženu tu… Vikala je: ‘Udarajte, šta čekate!’ Izubijali su Blagoju Đuraša”, ispričao je Kovačević.

Svjedok tvrdi da mu je rečeno da briše krv, a da je u momentu čuo Đuraša kako govori: ‘Ničija nije do zore sjala.’ Nakon toga, kazao je svjedok, Azra je prišla Đurašu i u vrat mu zabola nož i rekla: “Neka ili da vam vojvoda laške diše.”

Prema iskazu, Azra nije zlostavljala svjedoka, samo ga je gurnula dok je brisao krv. Kovačević je naglasio da je nogom udarila Momira Lazića i da “ne zna da li je iko prošao da ga ona nije udarila”.

Svjedok je pojasnio da je ime “Azra” čuo kada su drugi govorili “vidjet ćete kada Azra dođe”.

Azra Bašić je optužena da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda.

Svjedok Dujaković je naveo da je imao 18 godina kada je doveden u Dom vojske, gdje je bilo pripadnika iz Riječke brigade i “nekih domaćih na njihovoj strani”. Među osobama koje je zatekao tu, dodao je, bio je i njegov otac. Potvrdio je da je bilo oduzimanja novca i nakita.

“Te pare smo morali da jedemo”, rekao je Dujaković, dodavši da im je sipana i so u usta, te da su bili tučeni. Njemu je, kako je kazao, jedna osoba razbila glavu flašom pa je bio krvav.

Dujaković se prisjetio da je s ocem odveden u ćošak, i da je ušla Azra, pitala ga što je krvav i previla mu glavu. Naveo je da je nekad nekog udarila, ali da je govorila da njega i oca ne tuku.

On je ispričao da je potom sjela do njega, te govorila: “Udarajte vojvodu i one ostale”, pojasnivši da ko god je došao s ratišta, tukao je Blagoju Đuraša. Svjedok je također izjavio da je Azra u vrat ubola Đuraša kada je rekao da “ničija nije do zore sjala”.

“Kad sam vidio šta radi, glavu sam stavio u očevo krilo. Nisam mogao gledati. Po pričama logoraša, svi su rekli da ga je zaklala”, kazao je svjedok.

Na pitanje Tužilaštva da li je optužena ta žena, svjedok je odgovorio da je prošlo puno vremena i da ne može reći da jeste.

Suđenje će se nastaviti 17. marta.

Lamija Grebo