“Silos”: Korektan odnos prema zatvorenicima

9. Marta 2017.15:58
Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Nermin Kalember je rekao da je kao stražar u “Silosu” bio najviše u kontaktu sa zatvorenim osobama, te da se prema njima ponašao korektno.

“Bio sam izuzetno korektan, ali i izuzetno oštar i pravedan”, kazao je Kalember, koji je na obezbjeđenje objekta “Silos” raspoređen početkom jula ili augusta 1992. godine.

Optuženi je pojasnio da je prvo obezbjeđivao dio “Silosa” u kojem su bile robne rezerve, a kasnije zatvorenike.

Kalember je rekao da upravnik Bećir Hujić, njegov zamjenik Halid Čović i personalac Šerif Mešanović nisu imali pritužbe na njegov rad.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti, osim Kalembera, Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Šerifa Mešanovića. Oni su, prema optužnici, obavljali funkcije u civilnoj, vojnoj i policijskoj vlasti.

Svjedok je kazao da je neistina da je učestvovao u premlaćivanju Milana Pandurevića, dodavši da je korektno obavljao posao u “Silosu” te da nije učinio ništa nečasno.

Dodao je da je imao konflikt s Jovom Krstićem jer nije mogao da udovolji jednom njegovom zahtjevu, te da ga je gurnuo i rekao mu da sačeka.

On je potvrdio da je rad u “Silosu” bio stresan, te da se 1995. liječio na psihijatriji, i da je zdravstvena komisija godinu kasnije utvrdila da ima posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Na pitanje Optužbe, Kalember je kazao da nikada nije odgovarao za nepoštivanje pravila službe. Potvrdio je da je na svakom stražarskom mjestu postojalo pisano uputstvo da se prema zatvorenicima treba odnositi s poštovanjem.

Kalember je potvrdio i da su i upravnik i zamjenik imali korektan odnos prema zatvorenicima. Dodao je da mu Šerif Mešanović nikada nije izdao nikakvu naredbu i da se on bavio administrativnim poslovima.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart.

Albina Sorguč