Članak

Bogdanović i ostali: Udarci u policijskoj stanici

Svjedok Tužilaštva BiH je u sudnici prepoznao optuženog Mladena Krajišnika kao policajca koji ga je 1993. godine u Policijskoj stanici Janja fizički maltretirao.

Nedim Trebinjčević je rekao da je 1993. godine odveden u Policijsku stanicu Janja. Prisjetio se kako je došlo vozilo “stojadin”, iz kojeg je izašao čovjek i kazao mu da uđe u automobil, te je dodao da je s tim čovjekom bio policajac Boro Zelenović.

“Gospodin Krajišnik je otvorio vrata, gurno me u auto i rekao: ‘Objasnit ćeš neke stvari u stanici.’ Odlazimo u Stanicu policije Janja… Krajišnik je izvadio dvije slike i pitao jesam li to ja na slici… Tada me je prvi put udario preko usta i izašao”, izjavio je Trebinjčević, koji je u sudnici prepoznao optuženog Mladena Krajišnika.

Kada se Krajišnik vratio u sobu, kako je kazao svjedok, dao mu je papir i olovku kako bi napisao ko u Janji posjeduje oružje i tenkove. Svjedok je, kako je ispričao, napisao imena nekoliko osoba koje su bile lovci, i kasnije mu je Krajišnik opsovao majku i rekao kako njega ne interesuju lovci.

Svjedok je dodao da ga je zatim Krajišnik počeo udarati čizmom u prsa, te kasnije “bokserom” u vrat.

“Držao sam olovku i papir i nisam ništa napisao. Nisam znao šta da napišem. Onda je opet ušao i počeo me udarati… Nabio me je u ćošak, počeo me u bubrege koljenima tući… Po glavi i leđima me počeo tući”, ispričao je svjedok.

Trebinjčević je naveo da je nakon izvjesnog vremena prebačen u drugu prostoriju, gdje je vidio tri Janjčanina koje je odranije poznavao. Dodao je da je policajac Ljubiša zvao jednog po jednog na ispitivanje. Svjedok je također u sudnici prepozano optuženog Ljubišu Ikića.

Za vrijeme ispitivanja, kako je pojasnio svjedok, “gospodin Mićo” mu je postavio nekoliko pitanja. Svjedok je Miću prepoznao kao optuženog Milana Đokića.

Pored Đokića, Ikića i Krajišnika, za zločine počinjene u Janji su optuženi Zoran Bogdanović, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Savo Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Tužilaštvo smatra da su optuženi bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je naveo da nikada nije saznao kako se preziva policajac Ljubiša, te da mu Đokić nikada nije nanio bol. Pojasnio je da je za prezime Krajišnika saznao od građana, po izlasku iz zatvora.

Suđenje se nastavlja 16. marta.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija