Članak

Sejdić: Vojska o kojoj se priča

7. Marta 2017.16:43
Svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je stanovništvo sela Bučje kod Goražda bilo protjerano u ljeto 1992. godine na Trebeško brdo, gdje ih je sprovela “Sejdićeva vojska”.

Svjedočeći na suđenju Ahmetu Sejdiću, Ljubica Begović je ispričala kako su srpski stanovnici sela Bučje sredinom 1992. predali oružje “Sejdićevoj vojsci”.

“Znamo da je to bila Sejdićeva vojska. Tako su ljudi u selu pričali”, kazala je Begović, te objasnila da ih je jedno jutro vojska sprovela do Trebeškog brda i smjestila u jednu kuću.

Svjedokinja je rekla da su mlađe osobe iz te kuće “vodili u šumu i tukli”.

“Ja sam lično vidjela pored puta nekoliko muškaraca kako leže jedan pored drugog, prebijeni. Znam da su sve bili mladići, ali ne znam tačno ko, jer ja nisam smjela ni da ih pogledam”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala da je sa ostalim stanovništvom sela sa Trebeškog brda prebačena u Goražde, gdje je bila zatvorena u zgradi policije sedam mjeseci.

Kako je ispričala, nakon rata se niko od stanovništva u selo nije vratio, jer su sve kuće bile spaljene.

“Ja sam opet čula da je to uradila Sejdićeva vojska. Nisam ništa vidjela, ali tako se priča”, rekla je Begović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana je pitala svjedokinju da li je čula da su selo zapalili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na šta je svjedokinja odgovorila da tako nešto prvi put čuje.

Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tužilaštvo BiH na teret stavlja da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Na ovom ročištu, iskaz je dao i Anastazije Berenc, koji je kazao da je njegova svastika Anđa Čarapić živjela u selu Bučje, te da je od žene čuo da je tokom rata odvedena u Goražde, gdje je bila zatvorena u jednom stanu.

“Moram da vam kažem da sve ovo što ja sada pričam je ono što sam čuo od svoje supruge koja se interesovala za svoju sestru gdje je i šta je. Ja ništa nisam vidio niti sam uopšte bio u Goraždu u tom periodu”, kazao je Berenc i dodao da je čuo da je Anđa Čarapić preminula u stanu u Goraždu.

Naredno ročište zakazano je za 14. mart.

Dragana Erjavec