Članak

Bošnjak i ostali: Premlaćivanje u Bileći

7. Marta 2017.17:34
Svjedočeći pred Državnim sudom, Emir Kljako je ispričao kako je premlaćivan s drugim zatvorenicima u kasarni u Bileći.

Svjedok Tužilaštva BiH Kljako je rekao da je u junu 1992. godine uhapšen, te da je s drugim osobama iz Nevesinja doveden u kasarnu u Bileći. Naveo je da je po dolasku prošao kroz špalir vojnika koji su ih udarali, nakon čega su Nevesinjci smješteni u jednu spavaonicu.

Na pitanje koje su bile dužnosti stražara u kasarni, svjedok je odgovorio: “Njihova dužnost je bila da nas maltretiraju i biju.”

Kljako je upitan i da li zna neke od stražara, na šta je kazao da je jedan od njih bio Miloš Mavrak. Dodao je i da zna Bošnjaka te Iliju, za kojeg je rekao da je bio “jako fin”.

Svjedok je napomenuo da je bio fizički maltretiran “redovno, kad i svi”, dodavši da su zatvorenici udarani električnim palicama i šakama, te da misli da je Bošnjak jedne prilike njegovog brata Šaćira udario palicom.

Za Bošnjaka je kazao da misli da je bio komandir, ali da “nema pojma što to misli”.

Tužilaštvo BiH tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od maja do augusta 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Kljako je naveo da su Alija Šator, Resko Lizde i još jedna osoba svaki dan udarani, te da su Šatoru glavu udarali o tablu.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Grubačića, svjedok je naglasio da nisu smjeli gledati kad su tukli Šatora, te da misli da je osim Mavraka i Bošnjaka bio još neko.

Na pitanje Odbrane da li je ikada vidio Grubačića, svjedok je odgovorio: “Možda jesam, možda nisam.”

Tokom svjedočenja Kljako je prepoznao optuženog Mavraka u sudnici, te potvrdio da je i ranije dva puta vršio prepoznavanje preko fotografija. Istakao je da je prilikom drugog prepoznavanja 2016. godine pogriješio i da “nema pojma zašto je zaokružio” tu osobu.

Svjedok je napomenuo da je razmijenjen 18. augusta 1992. i da je tokom boravka u Bileći izgubio više od 30 kilograma.

Suđenje će se nastaviti 14. marta.

 

Lamija Grebo