Članak

Dragičević i ostali: Zabrana objavljivanja svjedočenja

6. Marta 2017.13:09
Na suđenju za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima (općina Rudo), Sud BiH je donio odluku da se sadržaj iskaza svjedoka Tužilaštva BiH ne objavljuje u medijima.

“Lik i sadržaj svjedočenja se neće objavljivati u printanim i elektronskim medijima. Sve će biti zaštićeno od ovog svjedoka prema javnosti”, kazala je Vesna Jasenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Razlozi uvođenja zaštitnih mjera za svjedoka izneseni su na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da javnost može prisustvovati suđenju, ali da se svjedočenje ne smije objaviti u medijima.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a.

Suđenje će biti nastavljeno 27. marta, kada je planiran nastavak saslušanja ovog svjedoka.

Albina Sorguč