Članak

Bojadžić: Ponovno suđenje za zločin u Jablanici

3. Marta 2017.11:42
Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu Odbrane Nihada Bojadžića, te ukinulo dio prvostepene presude kojom je osuđen za zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika na području Jablanice 1993. godine.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće je djelomično uvažilo i žalbu Tužilaštva BiH koja je izjavljena na pojedine tačke oslobađajućeg dijela presude i za taj dio će Bojadžiću biti ponovno suđeno.

Bojadžić je prvostepenom presudom iz aprila 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 tačaka optužnice oslobođen krivnje.

Tužilaštvo je u odnosu na oslobođajući dio presude žalbu izjavilo zbog povrede krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a u odnosu na dio presude kojim je optuženi proglašen krivim zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji.

U žalbi je Tužilaštvo od Apelacionog vijeća tražilo da ukine oslobađajući dio prvostepene presude i da se na taj dio održi pretres, kao i da se u odnosu na osuđujući dio preinači i optuženom izrekne strožija kazna.

Odbrana je žalbu izjavila zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da se presuda preinači tako da se optuženi oslobodi optužbe, odnosno da se presuda ukine u osuđujućem dijelu i održi pretres pred Apelacionim vijećem.

Prvostepenom presudom Bojadžić je proglašen krivim da je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom jula 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju “Bitka na Neretvi”. Proglašen je krivim i da je u bazi odreda “Zulfikar” u Donjoj Jablanici u septembru 1993. godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice.

Bojadžić je u drugom predmetu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English