Članak

“Silos”: Ogrebotina i ništa više

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Hadžićima, svjedok Odbrane je izjavio da nikada nije vidio da je optuženi Nermin Kalember nekome učinio zlo a da je zatvorenik Jovo Krstić imao samo ogrebotinu na licu.

Milorad Pandurević, svjedok Odbrane osmooptuženog Kalembera, kazao je da je u logor “Silos” došao u maju 1992. godine, te da su s njim bili otac, brat, supruga i sestra.

“Da je Kalember nekome zlo učinio, nisam čuo. Nermin nije činio zlo, on je činio dobro. On je jedna veličina. On je mojoj supruzi i jednog trudnici od sebe donosio hranu. Nermin mom ocu nikada nije nanio zlo. (…) Ja sam se ponudio da svjedočim zbog istine. Sreo sam Tomića u Bijeljini i rekao sam mu da ja želim da svjedočim za Kalembera”, posvjedočio je on.

Optuženog Kalembera, svjedok je, kako je kazao, upoznao u “Silosu”, gdje je od 1993. godine bio čuvar. Prema njegovom iskazu, Kalember ima traumu iz prošlosti jer je vidio ubistvo oca, zbog čega je “bio malo drzak ali nikada agresivan”.

Pandurević je objasnio da optuženi nije nikoga maltretirao, da jeste izveo Jovu Krstića i da se vratio sa ogrebotinom ali da mu nije ni krv iz nosa išla.

“Bio sam u ćeliji kada je Jovu izveo vani i došao je sa ogrebotinom. Nije se dugo zadržao. Ne znam tačno kad je to bilo. Vidio sam tu ogrebotinu i ništa više”, kazao je svjedok.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti osim Kalembera, Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića i Šerifa Mešanovića.

Oni su, prema optužnici, obavljali funkcije u civilnoj, vojnoj i policijskoj vlasti.

Suđenje se nastavlja 9. marta, kada optuženi Kalember svjedoči u svoju korist.

Emina Dizdarević Tahmiščija