Članak

Merkez i ostali: “Pokupiti sve Srbe iz čaršije”

2. Marta 2017.17:32
Dva svjedoka Tužilaštva BiH su kazala da su vidjeli srpske pritvorenike u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Goražde, kao i u zgradi prekoputa.

Malin Oputar, koji je u maju 1992. godine radio kao kurir na vezi u MUP-u u Goraždu, rekao je da je načelnik bio Ibro Merkez, a da je od policajaca čuo da je “komandir bio Hurić”.

U “pritvoru gdje je krug”, kazao je svjedok, bile su smještene osobe iz sela Bučje (općina Goražde). Potvrdio je da je jednom lično čuo kada je Ibro Merkez naredio policajcu da ih otključa kako bi vršili nuždu. Pojasnio je da je to čuo dok je bio u hodniku zgrade.

Oputar je naveo da je bilo još zatočenih Srba u zgradi do MUP-a. Potvrdio je da je bio na vezi kada je Ibro Merkez izdao naređenje da se svi Srbi iz čaršije pokupe i dovedu u zgradu kod MUP-a. Pojasnio je da je i ovo čuo na hodniku.

“Bio sam s njima u zgradi”, izjavio je svjedok, istaknuvši da je naoružan radio jednu smjenu dežurstva u toj zgradi.

Prema svjedoku, pritvoreni Srbi nisu smjeli silaziti u podrum zgrade u kojoj su bili zatvoreni.

“Načelnik Ibro je naredio da niko ne smije sići u podrum”, rekao je svjedok, istaknuvši da mu je to prenio policajac koji mu je predao smjenu.

Svjedok je kazao da su se pritvoreni Srbi mogli kretati u zgradi. Odbrana optuženog Merkeza je rekla da osporava kompletan iskaz ovog svjedoka.

Za zločin počinjen u Goraždu optuženi su, uz Merkeza, Predrag Bogunić i Ešef Hurić. Prema optužnici, oni su učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina. Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine općine, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Drugi svjedok Nuzur Borčak je izjavio da je u ljeto 1992. godine bio angažovan pri SJB-u, gdje je načelnik stanice bio Ibro Merkez, a povremeno je viđao i šefa Hurića, kojeg su “oslovljavali ‘komandire’”. Istakao je da sad ne može reći koja mu je funkcija bila. Nije mogao precizirati vrijeme kada je Bogunić obavljao “neke” poslove načelnika nakon ranjavanja Merkeza.

Svjedok je kazao da je s par kolega priveo četiri osobe srpske nacionalnosti u zgradu prekoputa MUP-a. Dodao je da mu je vođa patrole rekao da “mu je komandir izdao naređenje”, te naglasio da nije vidio nalog. Kazao je i da je Hurić bio prisutan kada su se određivale patrole.

Borčak je pojasnio da je radio i obezbjeđenje ovih osoba u zgradi, te da je naredba bila da se obezbijede radi lične sigurnosti. Napomenuo je da mu se ove osobe nisu žalile da im je neko zabranio da silaze u podrum prilikom granatiranja. On je dodao da mu je poznato da su u prostorijama za zadržavanje u MUP-u bile osobe s Bučja.

Svjedok je naveo i da je čuo da je Hurić bio komandir na lijevoj obali, te da je prelazio i na desnu obalu Drine. Odbrani Hurića svjedok je rekao da nije vidio neki dokument prema kojem je Hurić bio komandir.

Optuženi Hurić je prokomentarisao da je bio na lijevoj obali i da tada nije mogao nikakvo naređenje izdati.

Suđenje će se nastaviti 16. marta.

Lamija Grebo