Članak

Četvrtina miliona za tužbe nakon terorističkih napada

28. Februara 2017.14:13
Ukupan iznos iz pravosnažnih sudskih presuda za naknadu štete koja je posljedica terorističkih napada u Bosni i Hercegovini veći je od četvrtine miliona konvertibilnih maraka (KM).

Jedine pravosnažne presude se odnose na zahtjeve za naknadu materijalne štete i fizičke i duševne boli nakon napada na zgradu Policijske uprave Bugojno u junu 2010. godine, u kojem je poginuo jedan policajac, a više ih je povrijeđeno.

Do sada, kako je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (FMUP), doneseno je 19 pravosnažnih presuda, kojima je dodijeljeno ukupno 221.218 KM, a troškovi ovih postupaka iznose 37.298 KM.

Trenutno je u toku jedan postupak pred Sudom BiH po tužbi protiv države BiH a u vezi s terorističkim napadom na pripadnike Oružanih snaga koji se desio u Rajlovcu 2015. godine. Međutim, odluka u ovom postupku još uvijek nije donesena.

Na području Republike Srpske (RS) desio se teroristički akt u aprilu 2015. godine, kada je izvršen napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, međutim iz MUP-a ovog entiteta navode da nakon ovog incidenta nije bilo tužbi za naknadu štete.

Osim terorističkih napada u Bugojnu, Rajlovcu i Zvorniku, 2011. godine izvršen je napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Mevlid Jašarević je osuđen na 15 godina zatvora zbog ovog terorističkog akta, ali nije bilo tužbenih zahtjeva.

Dug zbog Bugojna

U FMUP-u za BIRN BiH kažu da je nakon napada na zgradu Policijske uprave Bugojno podnesena ukupno 21 tužba.

Zbog terorističkog napada u Bugojnu, Sud BiH je u julu 2015. osudio Harisa Čauševića na 35 godina zatvora. Proglašen je krivim zato što je postavio improvizovanu eksplozivnu napravu na stražnji zid zgrade policije i aktivirao je. U eksploziji je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško je povrijeđena njegova kolegica Edina Hindić, a nekoliko policajaca zadobilo je lakše povrede.

U presudi stoji da je na zgradi pričinjena šteta od najmanje 189.939 KM, dok je ukupna najmanja šteta na okolnim objektima 275.000 KM. Presudom nije utvrđivan iznos šteta na velikom broju vozila građana Bugojna.

Za isto djelo je ranije – nakon što je Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivnje – osuđen Adnan Haračić, na 14 godina zatvora.

Kako pojašnjavaju iz Federalnog ministarstva, oni su nadležni za postupke za naknadu štete, jer su, “prema Ustavu i zakonu, nadležni za sprečavanje terorističkih napada”.

FMUP su tužili oni kojima su, usljed dejstva eksplozivne naprave postavljene uza zid zgrade policije, oštećeni stanovi i vozila, ali i uposlenici MUP-a Srednjobosanskog kantona, odnosno Policijske uprave Bugojno.

Federaciju BiH je zastupalo Federalno pravobranilaštvo.

“Ukupno je bio 21 tužbeni zahtjev za naknadu štete iz događaja u Bugojnu. Sud je donio 19 pravosnažnih presuda kojima je udovoljeno zahtjevu tužitelja. Jednom pravosnažnom presudom su zahtjevi tužitelja odbijeni, dok jedan postupak još nije pravosnažno okončan”, navode u FMUP-u.

Kako pojašnjavaju, presude se odnose na naknadu štete za oštećena vozila, stan, kao i za naknadu fizičke i duševne boli osobama koje su na radnom mjestu doživjele povrede.

“Među pravosnažnim odlukama je i presuda donesena po tužbi supruge, djece i majke nastradalog Tarika Ljubuškića radi naknade nematerijalne štete duševnih bolova zbog smrti bliskog srodnika i naknada štete zbog izgubljenog izdržavanja”, dodaju u FMUP-u.

Prvostepeni postupci za naknadu štete u ovim slučajevima su vođeni u bugojanskom Općinskom sudu, dok je o žalbama odlučivao Kantonalni sud u Novom Travniku. Većina predmeta sadrži i odluku Vrhovnog suda Federacije BiH, nakon što je reviziju na presude uložilo Federalno pravobranilaštvo, saznaje BIRN BiH.

Iznos po dugu i dosuđenim troškovima, kako pojašnjavaju u FMUP-u, ne sadrži ukupne iznose zateznih kamata, koje se obračunavaju i isplaćuju u momentu isplate ukupnog iznosa tužitelju.

“Pojedinačnim pravosnažnim presudama obavezni smo da tužitelju, u zavisnosti od toga koja vrsta štete mu je nanesena, nadoknaditi i zakonsku zateznu kamatu na iznos glavnog duga koja teče za naknadu materijalne štete od dana njenog nastanka, odnosno od 27. juna 2010. godine pa do isplate”, kažu u FMUP-u.

U Ministarstvu finansija FBiH ističu da, do februara ove godine, još uvijek nisu isplatili skoro 142.000 KM po tužbama za teroristički napad u Bugojnu, te skoro 27.000 KM na ime troškova postupka.

Država i RS skoro bez tužbi

Kada su u pitanju tužbe oštećenih za naknadu štete nastale kao posljedica terorističkih napada protiv države, u Pravobranilaštvu BiH kažu da je do sada vođen samo jedan predmet, ali da još nije okončan.

“Predmet se tiče tužbe bliskih srodnika jednog od oštećenih lica protiv BiH vezano za teroristički napad u Rajlovcu 2015. godine. U ovom postupku zaključena je glavna rasprava i čeka se donošenje presude Suda BiH”, napominju u Pravobranilaštvu BiH.

Enes Omeragić je u novembru 2015. u naselju Rajlovac kod Sarajeva ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića, nakon čega je zapucao prema autobusu ispred kojeg je ugledao vojnika Dževada Ljukovca, kojeg je ranio. Omeragić je poslije u porodičnoj kući izvršio samoubistvo bombom, a Tužilaštvo BiH je događaj okarakterisalo kao terorizam.

Kao terorizam je okvalifikovano i ubistvo policajca Policijske stanice Zvornik Dragana Đurića u aprilu 2015. godine, a iz MUP-a RS-a kažu da porodica smrtno stradalog ni ranjeni policajci nisu tražili odštetu zbog napada.

“Od prvog dana kada se ovaj događaj zbio, ministar, direktor policije i svi radnici Ministarstva unutrašnjih poslova pružili su pomoć i na razne načine nastoje pomoći porodicama”, ističe glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Miljanović.

Policajca Đurića, koji je stajao na ulazu u Policijsku stanicu u Zvorniku, ubio je Nerdin Ibrić, koji je ranio još dvojicu njegovih kolega. Policajci su uzvratili na vatru i Ibrić je ubijen.

Haris Rovčanin