Članak

Ćurguz: Zatraženo kažnjavanje optuženog

23. Februara 2017.11:38
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da optuženi Saša Ćurguz bude proglašen krivim za zločine počinjene na području Bihaća 1992. godine.

Tužilac Sedin Idrizović je naveo da je dokazano postojanje širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo općine Bihać, te protjerivanje civila i zatvaranje muškaraca u IMT servis u Ripaču.

On je podsjetio na iskaze svjedoka koji su govorili o zarobljavanju u IMT servisu u Ripaču, gdje ih je predala vojna a čuvala civilna policija. Također je spomenuo da su svjedoci potvrdili pripadnost optuženog Ćurguza Izviđačkom vodu 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Idrizović se osvrnuo na izjave svjedoka koji su potvrdili učešće optuženog u napadu, te da je mučio zarobljenike u IMT servisu.

Prema njegovim riječima, svjedoci su potvrdili da su 13. juna 1992. u IMT servisu zatvorena 42 civila iz Ljutočke doline i da je tu formiran logor. Dodao je kako su svjedoci potvrdili da je optuženi Ćurguz ušao u ograđeni prostor i mučio civile.

Kako je Idrizović kazao, 24. juna razmijenjeno je oko 70 civila, a do kraja mjeseca Vojna policija i Izviđački vod dolaze po preostale civile koji se više nisu vratili.

“Da je Ćurguz učestvovao u ubistvu 11 civila kod jame Hrgar, kazao je S-1. On je opisao da je ispred IMT servisa bio parkiran kamion, gdje je, između ostalih, bio i Ćurguz. Opisao je kako su civili odvođeni kamionom i kako su ih izviđači ubili i bacili u jamu. S-1 je naveo da je optuženi iz pištolja pucao i ubio najmanje sedam osoba. (…) Treba se smatrati da je optuženi saizvršilac u ubistvu najmanje 11 civila”, kazao je Idrizović.

Tužilaštvo, kako je dodao, smatra da će Sudsko vijeće zaključiti da je optuženi počinio djela opisana u optužnici i proglasiti ga krivim i kazniti u skladu sa zakonom.

Iznošenje završne riječi Odbrane zakazano je za 9. mart.

Emina Dizdarević Tahmiščija