Članak

Perišić i Zoranović: Poginuli civili iz Gračanice

22. Februara 2017.14:41
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je čuo kako su civili koje je vidio u naselju Gračanica poginuli 19. juna 1992.

godine.

Mitar Korjanić je naveo da je u maju 1992. bio na Borikama (općina Rogatica), u jedinici kojoj je komandir bio Rajko Kušić. On je ispričao da je 19. juna zajedno sa suborcima otišao na Ptičijak, jer je bila akcija da se dio grada deblokira.

“Rečeno je da se ide u Gračanicu. Rajko je kazao da se deblokira taj dio grada. Nije rekao da se neko ubije. Cilj je bio da se dođe do Crkvenog doma, da se napravi koridor zbog civila u Donjem Polju. (…) Božidara Perišića poznajem, bio je na Ptičijaku. Stajao je kod ‘pama – trocijevca’. On u našoj jedinici nije bio”, ispričao je Korjanić.

Svjedok je pojasnio da je sa dvojicom saboraca krenuo prema naselju Gračanica. Kako je opisao, na prozorima kuće Murisa Garagića vidio je ćebad, dok je ljudima koji su izlazili iz te kuće rečeno da idu prema školi, jer će biti otvorena za civile.

Prolazeći pored civila Korjanić je, kako je izjavio, vidio da je naišao izvjesni Milorad Cvijetić i udario civila Škaljića. Pojasnio je da mu je Cvijetić rekao: “Naš narod gine.”

“Tu je bilo žena, djece, muškaraca. Kad je Cvijetić došao, oni su se počeli razdvajati. Ja nisam vidio ko je razdvajao, bio sam okrenut leđima. To je bio opšti metež. Perišića tu nisam vidio. Ja sam krenuo prema Lošiću. Oni su ostali, i kad sam bio udaljen, čuo sam iza leđa pucnjavu. Nisam se okretao, nisam smio. Kasnije sam čuo da su ljudi izginuli”, prisjetio se on.

Prema njegovom svjedočenju, taj dan su poginula četiri njegova suborca, jer je bilo otpora, a u naselju Rudo stradalo je nekoliko vojnika. Svjedok je rekao da nije čuo za stradanje civila u Rudom.

Korjanić je svjedočio na suđenju Perišiću i Vinku Zoranoviću. Perišić je optužen da je 19. juna 1992. civile bošnjačke nacionalnosti u naseljima Gračanica i Rudo istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio.

Sa Zoranovićem mu je na teret stavljeno da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, učestvujući u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

Perišiću se sudi kao nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), a Vinku Zoranoviću kao bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Zoran Zečević, drugi svjedok, također je izjavio da je u ljeto 1992. u naselju Gračanica, kod jedne kuće vidio dosta civila koje nije poznavao. Naveo je da se tu nije puno zadržao, ali da je nastala gužva i haos.

“Svim civilima je naređeno da idu prema školi. Žene, djeca i civili koji nisu naoružani. Ne znam jesu li bili naoružani. Nisam vidio oružje. Kod kuće, od vojnika, ne znam tačno gdje sam ga vidio, ali u tom prolazu sam vidio Bobana Perišića u nekim farmerkama. Nosio je automatsku pušku. Bobana sam u tom metežu, u prolazu vidio. Ne znam u kojem je svojstvu bio”, ispričao je Zečević.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je pojasnio da Perišića tada nije poznavao, ali je poslije rata kod Mitra Korjenića “povezao da ga je vidio u prolazu”.

Suđenje se nastavlja 15. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija